Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Claus Samst

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dr. Claus Samst (in een andere bron wordt hij dr. Yernest genoemd)[1][noot 1] was naar verluidt een Zweedse arts en rector van de faculteit geneeskunde van de universiteit van Uppsala[2] uit de 17e of 18e eeuw. Hij zou met een kruidenelixir, dat in zijn familie reeds lang in gebruik was, en nu bekend staat als Zweedse Kruiden, de soldaten hebben gesterkt tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618–1648).[3] Nadat hij op 104-jarige leeftijd van zijn paard viel en overleed, zou het recept van de Zweedse Kruiden tussen zijn notities zijn aangetroffen door dr. Urban Hjӓrne (1641–1724), een Zweeds hofarts en aanhanger van Paracelsus. Van dr. Urban Hjӓrne’s zoon, dr. Kristian Hendrik Hjӓrne (1709–1794), is bekend dat hij een kruidenelixir op de markt bracht, het Elixer amarum Hjaernei, dat overeenkomt met het Zweedse Kruidenbitter.

Dr. Samst, of Hjӓrne, werd soms gezien als de oorspronkelijke auteur van een lijst van 46 punten waarin de Zweedse Kruiden een gunstige werking op de gezondheid hebben, het zogenaamde Oude Handschrift, dat mogelijk uit het jaar 1800 stamt.[4] Meer over Claus Samst is niet bekend. Zijn hoge leeftijd en zijn bestaan worden betwijfeld.

Het recept werd in de 20e eeuw gepopulariseerd door Maria Treben (1907–1991).

Noten

  1. º Yernest of Ernst/Ernest kan een verbastering zijn van de familienaam Hjӓrne. Ook de naam Gernert duikt op, die eveneens qua klank gelijkaardig is. (Noot door de auteur van dit artikel op Wikisage).

Verwijzingen