Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Claes Dircx van Balckeneynde

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Claes Dircx van Balckeneynde was een vermogend stadsarchitect in Den Haag in de 17de eeuw.

Claes Dircx van Balckeneynde was architect onder meer van het Catshuis, paleis Noordeinde en Huis ten Bosch (samen met Pieter Post).

De Dunne Bierkade

Hij woonde op nummer 18 van de Dunne Bierkade, waar 'dun' bier, d.w.z. bier met weinig alcohol, werd aangevoerd en verhandeld. Het huis werd in 1638 gebouwd naar ontwerp van architect Pieter Post. Het is nu een rijksmonument. De voorgevel van zijn huis is geheel gemaakt van natuursteen.

De Bierkade en de Dunne Bierkade werden in 1616 gegraven en maakten deel uit van de Haagse grachtengordel. Ze lagen dus aan de rand van Den Haag. Vanuit de huizen had men uitzicht over weilanden richting Delft. Aan de Dunne Bierkade had Jan van Goyen in 1640 ook enkele panden laten bouwen, zelf ging hij op nummer 16 wonen. Nummer 17, tussen Van Goyen en Van Balckeneynde, verhuurde hij aan Paulus Potter, die met Van Balckeneyndes dochter trouwde. Jan Steen was een leerling van Van Goyen, woonde vanaf 1649 bij hem in huis en trouwde dat jaar met zijn dochter Margaretha.

Van Balckeneynde was niet erg blij met het huwelijk van zijn dochter, want Paulus Potter was slechts een schilder van dieren. In de tuin had Potter een atelier neergezet, maar hij voelde zich tussen zijn collega-buren niet prettig en besloot in 1652 naar Amsterdam te verhuizen.

Jan van Goyen kreeg regelmatig bezoek van Jan Steen, en in 1651 kregen zijn dochter Grietje en Jan Steen een zoontje dat in de Oud-Katholieke Kerk werd gedoopt.

Naast nummer 27 kon men achter de huizen komen, waar later door de familie Voorhoeve een atelier werd afgebroken om er een kerkje te bouwen voor de Darbisten. Herman Voorhoeve kocht in 1876 het voormalige huis van Paulus Potter, De overgrootvader van Joris Voorhoeve kocht het voormalige huis van Van Balckeneynde.

Externe links