Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Cityring (metro van Kopenhagen)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De metrolijnen zoals naar verwachting vanaf 1 januari 2018 gereden zullen worden

De Cityring (Deens:Cityringen) is het vierde project van Københavns Metro. Op 1 juni 2007 werd een afspraak, tussen de regering, Københavns Kommune en Frederiksberg Kommune van december 2005, bij wet vastgelegd.

In 2009 is men met de aanleg van de stations begonnen, en eind 2011 werd begonnen aan de renovatie van het drukste knooppunt, Nørreport Station. De Cityring zal Hoofdstation Kopenhagen gaan verbinden met Nørreport Station, Rådhuspladsen, Kongens Nytorv Station, Nørrebro Station en Frederiksberg Station.

De gehele ring zal ondergronds zijn in tegenstelling tot de lijnen M1 en M2, waar slechts een gedeelte ondergronds is. Het design zal wel het zelfde zijn als op de eerste twee projecten, echter met meer liften op de stations.

Men verwacht dat de Cityring ca. 300.000 passagiers per dag zal gaan vervoeren, maar dat de onkosten (12.000.000.000 DKK) pas na vele jaren zal worden terugverdient. Meerdere experten hebben al aangegeven dat er beduidende risico's zijn om het budget te overschrijden waardoor het nog langer zou duren om het bedrag terug te kunnen verdienen..

De cityring zal worden bediend door M3 en M4. M3 zal dehele ring bedienen, terwijl M4 voorlopig de lijn tussen København H. - Trianglen - Nørrebro Station zal gaan bedienen.

Plannen voor het vijfde project zijn er ook al. Lijn M4 zal in het zuiden doorgetrokken kunnen worden naar Sydhavnen en in het noorden naar Brønshøj.

Stations

De namen van deze stations liggen vast sinds december 2009.

Zie ook

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Copenhagen Metro op Wikimedia Commons.

Wikipedia Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald van het artikel Cityringen van deze een Deenstalige bron, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: