Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Christelijk materialisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christelijk materialisme is de zienswijze van sommige christenen, dat de mens in zijn geheel een fysiek wezen is zonder een onstoffelijke of onsterfelijke ziel of geest.[1][2][3]

De term christelijk materialisme klinkt velen even tegenstrijdig in de oren als de term christelijk atheïsme. Aangezien vele christenen geloven in een vorm van dualisme, vinden zij christelijk materialisme een controversiële visie of een dwaalleer.

Soms ziet men het woord materialisme als een equivalent voor naturalisme.[4] Richard Dawkins noteert in zijn boek The God Delusion dat filosofen de term naturalist gebruiken als het tegenovergestelde van supernaturalist, dus iemand die niet in het bovennatuurlijke gelooft. Een christelijk-materialistische kijk op de mens sluit echter het bestaan van iets bovennatuurlijks op zich niet uit.

Aangezien de term materialisme in verschillende betekenissen wordt gebruikt, bestaan er ook betekenisnuances in de term christelijk materialisme.

  • Josemaría Escrivá, de stichter van het rooms-katholieke Opus Dei, gebruikte de term christelijk materialisme om te beklemtonen dat er een Verrijzenis van het vlees verwacht wordt, en niet slechts een voortleven van de geest of ziel.[5] Hij gelooft dus wel degelijk in een immateriële ziel.
  • De definitie zoals gevolgd door Kevin J. Corcoran en Nancey Murphy beschouwt de mens als een fysiek wezen. Dit houdt niet in dat God materieel of fysiek zou zijn, noch sluit het het bestaan van geestelijke wezens of dingen uit.[1]
  • Thomas Hobbes argumenteerde dat ook God uit materie bestaat.[6]

Zie ook

Bronnen en verwijzingen

  1. 1,0 1,1 Kevin J. Corcoran, Rethinking Human Nature: A Christian Materialist Alternative to the Soul, Baker Academic, 2006. ISBN 978-0801027802
  2. º Nancey Murphy, Bodies and Souls, or Spirited Bodies? (Current Issues in Theology) 2006; ISBN 978-0521676762
  3. º Christian materialism and the parity thesis, International Journal for Philosophy of Religion, nr. 39, Kluwer Academics, 1996; op jstor.org
  4. º http://christianmind.blogspot.be/2007/01/materialism-materialism.html
  5. º The Christian Materialism of Blessed Josemaría Escrivá
  6. º Stanford Encyclopedia of Philosophy, lemma Thomas Hobbes, onderkopje Philosophy of Religion