Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Chris Vonck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chris Vonck (Christiaan Vonck, Antwerpen, 21 maart 1940) is rector van de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen en een baptistisch predikant.

Studieperiode

In 1957 werd hij toegelaten om te studeren aan het Institut Biblique Européen in Parijs.

Zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door wat deze stad aan religies te bieden heeft, en hij ging op bezoek in een boeddhistische tempel, een moskee en een synagoge. In die tijd was Jean-Paul Sartre een invloedrijk figuur, en sommige theologiestudenten gingen bekijken wat de filosofiestudenten te vertellen hadden.

Hij volgde linguïstiek (SIL) in Londen in 1958, en een opleiding aan het Seminario Teologica Baptista van Lissabon in 1960–1961.

Terwijl protestantse geestelijken in Nederland vrijgesteld waren van de militaire dienst, was er in België militaire dienstplicht, die hij vervulde als aalmoezenier van de in Duitsland gelegerde Belgische soldaten.

In 1969–1970 studeerde hij in Brussel aan de Protestanse Theologische Faculteit, en in 1977 verkreeg hij aan de Southern University (Baton Rouge, Louisiana) de Ph.D.-graad, met de thesis The Philosophy of Inmates based on the Theology of K. Barth & R. Otto.

Op 7 januari 1979 ontving hij in Genk zijn ordinatie als geestelijke van de Verenigde Protestantse Kerk en op 24 augustus 1980 een ordinatie door de Southern Baptist Convention in Phoenix, Arizona.

In 1985 behaalde hij een H.Dr. aan de Parthasarathy Cultural Academy in Madras.

Hij begon een correspondentie met C. J. Bleeker in Amsterdam. Later deed Bleeker de aanbeveling om R. Boeke in Rotterdam te contacteren. Via hem werd er een verbinding gelegd met M. Braybrooke (Oxford) en N. Smart (Lancaster).

Functies

Chris Vonck is rector van de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen in Wilrijk (Antwerpen).

Hij was hoofdredacteur van het protestantse maandblad Op vrije voeten, redactielid van TussenRuimte (oecumenisch kwartaaltijdschrift voor interculturele theologie), namens de Verenigde Protestantse Kerk in België, en is redactielid van Acta Comparanda.

Hij is de stichter en secretaris van het World Congress of Faiths Belgium, (WCF) Inc., medestichter en lid van de Filosofische Werkgroep S. Kierkegaard, lector Introductie tot het christendom aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en lid van verschillende raden, zoals The European Observatory of Religion and Laicity,[1] de Board of Europe of Cultures Forum,[2] en was lid van het beschermcomité Dwaallicht Prijs.[3]

Bronnen en verwijzingen