Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Chris (stichting)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chris (voormalig Stichting Chris) is een christelijke organisatie met als doel hulpverlening aan kinderen. Dit doet Chris met name door middel van een chatbox, hulpmail en telefoonlijn.

Activiteiten

In 1990 schreef Else Vlug het boek ‘Weid Mijn lammeren’. Het doel van het boek was aandacht te geven aan de (pastorale) nood onder kinderen en jongeren. Op het boek kwamen dusdanig veel reacties dat Peter en Else Vlug, samen met een aantal anderen, stichting Chris oprichtten. In de beginperiode van de stichting bestond het werk voornamelijk uit het bieden van telefonische hulp aan kinderen en jongeren. Door de jaren heen is het werk met diverse activiteiten uitgebreid. Rob Hondsmerk was vanaf het begin het gezicht van Stichting Chris. Onder zijn leiding groeide het werk van Chris uit tot een groot en professioneel kinderwerk. De Hoop GGZ faciliteerde jarenlang de huisvesting en fuseerde in 2006 met Stichting Chris.

Tot 2010 maakte stichting Chris deel uit van De Hoop ggz. In 2011 is stichting FamilyCare opgericht. Deze stichting maakt deel uit van concern De Hoop, maar heeft een eigen doelstelling, doelgroep en werkwijze. Chris functioneert als onderdeel van deze nieuwgevormde stichting.


Het werk van Chris is samen te vatten in drie aandachtsgebieden.

  1. Het bieden van aandacht, liefde en advies aan kinderen en jongeren (door middel van e-mail, chat en telefoon).
  2. Het stimuleren, adviseren en ondersteunen van ouders, opvoeders, scholen en kerkelijke gemeenschappen ten aanzien van de zorg voor en opvoeding van kinderen en jongeren.
  3. Het geven van voorlichtings- en preventielessen aan kinderen en jongeren rondom thema’s die te maken hebben met ontwikkeling en een gezonde leefstijl.
  4. Kinderen tot 18 jaar proberen te laten bekeren tot het Christelijk geloof.


Concrete activiteiten van Chris op dit moment zijn onder meer: een telefonische hulplijn, -mail en -chat voor kinderen/jongeren, een weerbaarheidsprogramma, voorlichtings- en preventielessen en cursussen rond jeugdpastoraat.

Externe link

Zoek op Wikidata

rel=nofollow