Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Choepa

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De choepa is in eerste instantie het huwelijksbaldakijn bij een joodse bruiloft; in uitgebreidere betekenis ook het joodse trouwfeest zelf.

Gebruiken en symboliek

Het bruidspaar wordt onder de choepa gebracht, het huwelijksbaldakijn. De choepa als „dak boven het hoofd” symboliseert dat een nieuwe huisgemeenschap wordt gesticht. Dat het baldakijn geen muren heeft, herinnert aan de gastvrijheid van Abraham, wiens tent open stond voor gasten.

Onder de choepa loopt de bruid zeven keer rond de bruidegom. Dat herinnert eraan dat de vrouw het huisgezin beschermt met liefde en begrip. Het getal zeven herinnert eveneens aan de scheppingsdagen: het jonge paar staat op het punt om een eigen nieuwe wereld te scheppen. Onder de choepa worden lofprijzingen en een zegen over de wijn uitgesproken. Het bruidspaar drinkt samen van de wijn, opdat ze ook in het toekomstige leven vreugde en leed delen. Bij de huwelijksceremonie hoort ook dat een glas wordt gebroken, als herinnering aan de vernietiging van de tempel door de Romeinen in het jaar 70. Vroeger werd het glas kapotgeslagen tegen een huwelijkssteen die speciaal voor dit doel in de buitenmuur van de synagoge werd gemetseld.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Chuppa op Wikimedia Commons.

rel=nofollow