Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Chanina ben Teradion

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rabbi Chanina ben Teradion of Chananja ben Teradion (Hebreeuws: חנניה בן תרדיון) was een joods leraar van de derde generatie van de Tannaïeten (2e eeuw).

Hij woonde in Siknin (Sachnin) en leidde daar een school die in die tijd uitgroeide tot een van de meest gerespecteerde rabbijnse scholen uit die periode. Het was bekend dat hij Gods Naam uitsprak en aan anderen onderwees.

Chanina ben Teradion werd erop betrapt dat hij de Thora in het openbaar onderwees ondanks het Romeinse verbod dat toen van kracht was.

De Romeinen besloten hem als afschrikwekkend voorbeeld te behandelen. Hij werd als een van de ’tien martelaren’ door de Romeinen geëxecuteerd in de periode van de vervolging door keizer Hadrianus. Hij werd op 27 sivan[1] in de Thorarol gewikkeld, rond hem werden takken geplaatst, en voor men het vuur aanstak legde men natte stukken wol op zijn borst om de doodsstrijd te verlengen.

Ook zijn vrouw werd terechtgesteld en een dochter werd veroordeeld om aan een bordeel te worden verkocht.

Zijn discipelen keken hulpeloos toe. Ben Teradion riep uit: „Ik zie een perkamentrol die brandt, maar de letters vliegen weg.”

Door medelijden bewogen, spoorde de beul hem aan om de natte wol te verwijderen, maar Chanina weigerde zijn lijden te verkorten door de wol zelf weg te nemen of de rook in te ademen. Toen de beul vroeg of hij de natte wol moest verwijderen, stemde hij in. De beul nam de wol zelf weg en stortte zich zelf in het vuur om aan de straf van de tiran te ontkomen.

Rabbi Meïr kon de dochter redden uit haar veroordeelde situatie en was getrouwd met een andere dochter van Ben Teradion, Beruria, die goed onderlegd was in de joodse Wet.

Over een zoon van Ben Teradion werd opgetekend dat hij een tijdlang omgang had met een criminele bende, maar toen hij daar spijt van kreeg en hen verried, namen zij wraak op hem. Hij werd vermoord door zijn mond vol zand en steentjes te gieten.

Verwijzingen

rel=nofollow

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Hananiah (Hanina) b. Teradion, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

rel=nofollow