Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Cesar Franck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cesar Franck (Luik(B), 1822 - Parijs(F), 1890) was een onder het Koninkrijk der Nederlanden in Luik geboren Belgisch componist, pianist en organist die in 1835 met zijn vader naar Parijs emigreerde en in 1837 de Franse nationaliteit verwierf. Omdat dit via zijn vader gebeurd was, was hij zich bij het uitbreken van de Frans-Duitse oorlog in 1870 daar niet van bewust en diende hij, om als vermeende Belg aan uitwijzing te kunnen ontsnappen, zelf een tweede nationalisatieverzoek in, dat al spoedig overbodig bleek.

Werk

Onder de werken van Cesar Franck vermelden we:

  • Sonate voor viool en piano in La groot in vier delen;
  • Symfonie in Re klein;
  • Pianokwintet in fa # klein (1879) voor twee violen, altviool, cello en piano;

(Dit werk bestaat ook in een versie in fa klein)

  • Prelude, aria en finale voor piano;
  • Prelude, koraal en fuga voor piano;
  • ‘De popjesklacht’ (Les plaintes d’une poupée), eenvoudig maar populair pianostukje voor beginners;

Trivia

De grootouders van Cesar Franck waren afkomstig van Gemmenich in het voormalige hertogdom Limburg, thans in België gelegen nabij de Duitse grens. Deze plaats werd later een museum-hoeve. De als vrij Fransgezind bekend staande familie Franck werd in de Eerste Wereldoorlog bijzonder geviseerd en vervolgd door de Duitse bezetter, in die mate dat er na die oorlog een herdenkingsmonument geplaatst werd bij de kerk van Weerst-Warsage in zijn geboortestreek, vlak bij de grens met het Limburgse 's Gravenvoeren. Binnen het gemeentebestuur van Voeren is rond 1988 zelfs de hypothese niet uitgesloten dat Franck's moeder niet in Luik, maar wel bij familie in de zuidelijke wijk van 's Gravenvoeren nabij de grens met Weerst van haar zoontje Cesar zou bevallen zijn, maar deze vermoedens zijn niet bevestigd kunnen worden. Zij zijn bovendien tegengesproken door zijn geboorteakte die een adres in Luik vermeldt. Er was in 1822 reeds een regelmatige postkoetsdienst Luik-'s Gravenvoeren. Later werd op deze route een stoomtramlijn aangelegd.

rel=nofollow