Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Catherine Hessling

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Catherine Hessling, Née Andrée Madeleine Heuschling, (Moronvilliers, Marne, 22 juni 1900 - La Celle-Saint-Cloud, Yvelines, 28 september 1979) was een Frans actrice en de eerste vrouw van film regisseur Jean Renoir. Hessling speelde mee in 15, voornamelijk stomme, films voordat ze afstand nam van het publieke leven in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Biografie

Hessling, die geboren was in Champagne-Ardennes, vluchtte naar Nice tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1917 ontmoette ze Henri Matisse, die onder de indruk van haar schoonheid was. Hij stuurde haar door naar zijn collega kunstenaar Pierre-Auguste Renoir, daar hij achtte dat ze goed zou passen als model voor Renoir. Hessling stond model, zowel gekleed als naakt, voor Renoir tot zijn overlijden in December 1919. Renoir's tweede zoon, Jean, werd verliefd op Hessling, en het tweetal trouwde op 24 January 1920. Hessling werd zwanger van een kind, Alain Renoir, op 31 oktober 1921.

Jean Renoir had voorheen gehoopt op een carrière in de wereld van keramiek, maar besloot uiteindelijk om iets de bereiken in de filmwereld. Hij gaf later aan dat hij deze keuze maakte, om van zijn Hessling een ster te maken. Hoewel beiden een liefde hadden voor Amerikaanse films, en Hessling de modes en het gedrag van de Amerikaanse acteurs overnam, had ze hiervoor nooit de ambitie gekoesterd om iets te bereiken als actrice.[1]

Renoir produceerde zijn eerste script, Catherine, in het jaar 1924. Albert Dieudonné zou de film gaan regisseren. Renoir bedacht voor Hessling een zeer overdreven 'look', waarbij een zwarte mond en ogen afstaken bij de witte make-up van haar gezicht. Deze stijl zou opnieuw worden gebruikt in Renoir's eerste lange film La Fille de l'eau, en in de extravagante en dure verfilming van Émile Zola's Nana (1926). Hessling's optreden in deze laatste film werd omschreven als karakteristiek gestileerd en overdreven, maar toch zeer gepast voor de rol die ze speelde.[2]

Hessling speelde in drie andere films van Renoir mee voordat de twee scheidden in 1931. Er waren geruchten dat ze de rol van Lulu zou hebben vertoond in Renoir's eerste film met geluid La Chienne. Hessling voelde zich bedrogen toen de producenten van de film erop stonden de rol aan een andere actrice (Janie Marèse) toe te wijzen, en dat Renoir hiermee instemde.[1] Na de scheiding (die niet voltooid was voor het jaar 1943), vertolkte Hessling nog maar drie kleine filmrollen. Wel was ze nog een tijd danseres voordat ze voor goed afscheid naam van de show business.

Hessling stierf op 79-jarige leeftijd in een buitenwijk van Parijs op 28 september 1979. Jean Renoir was eerder dat jaar in Californië gestorven

Filmografie

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 Pérez, G: The Material Ghost: Films and Their Medium, p.193. Johns Hopkins University Press, 2000. ISBN 0-8018-6523-9
  2. º filmsdefrance.com. Nana. Filmsdefrance.com. Geraadpleegd op 2012-09-19.
  3. º imdb.com. French.imdb.com (2009-05-01). Geraadpleegd op 2012-09-19.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow