Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

CamelCase

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

CamelCase is de gewoonte (onder andere in de informatica) om samengestelde woorden of zinnen, waar de woorden normaliter met een spatie gescheiden worden, als één woord te schrijven door de spatie en de daarop volgende letter te vervangen door de corresponderende hoofdletter. De naam camelCase verwijst, vanwege de middenin het samengestelde woord voorkomende hoofdletter(s), naar de bulten van een kameel. Het woord CamelCase wordt daarom als woord ingedeeld als zelfvervuller.

    camelCaseHierGetoond

CamelCase is een standaard naamgeving voor verschillende programmeertalen, en is modieus geworden in de marketing van producten en bedrijven. Daarbuiten wordt CamelCase echter zelden gebruikt, en zeker niet in formele geschreven teksten.

Er bestaan twee varianten:

  • beginnend met een hoofdletter, UpperCamelCase genoemd (CamelCaseVoorbeeld, soms PascalCase genoemd)[1]
  • beginnend met een kleine letter, lowerCamelCase genoemd (camelCaseVoorbeeld)

Geschiedenis

CamelCase wordt sinds lange tijd, weliswaar sporadisch, gebruikt, bijvoorbeeld in de spelling van Schotse achternamen, zoals McLean. Nederlanders die zich vestigden in Angelsaksische landen veranderden hun naam in deJong of DeJong. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het al incidenteel gebruikt voor bedrijven en producten, zoals bij het CinemaScope projectiesysteem dat in de vijftiger jaren werd geïntroduceerd.

Geschiedenis van de naam

De schrijfstijl had in eerste instantie geen formele naam. Het eerste voorkomen van InterCaps op Usenet was in april 1990 in een posting naar de groep alt.folklore.computers door Avi Rappoport [1]. De term BiCapitalization verscheen iets later in een posting in 1991 door Eric S. Raymond aan dezelfde groep, [2].

De term CamelCase debuteerde op 13 september 1995, overigens met een spatie, in een posting naar onder meer comp.unix.advocacy door Newton Love, [3].

Toepassingen

Hieronder een aantal voorbeelden van camelCase, vanaf de jaren 1970 tot 2000:

Het modeverschijnsel is in recente jaren zo sterk geworden dat het vaak onjuist wordt toegepast op namen die het camelCase niet officieel gebruiken, zoals in TransAmerica (Transamerica), FireFox (Firefox), UseNet (Usenet), TimeWarner (Time Warner, zelfs het nieuwste logo verschijnt in CamelCase), en GameBoy (Game Boy).

Toepassing bij programmatie

Bij het programmeren wordt camelCase dikwijls toegepast bij het geven van namen aan variabelen, omdat die namen doorgaans geen spaties mogen bevatten. Door hoofdletters te gebruiken kan de programmeur de naam dan toch leesbaar houden.

Sommige programmeertalen gebruiken camelCase in hun ingebouwde globale variabelen en functies. Zo heeft JavaScript bijvoorbeeld voorgeprogrammeerde methodes zoals toLowerCase en getElementById, en kent Object Pascal onder andere de event OnMouseWheelDown.

Ruby on Rails hanteert UpperCamelCase voor classes om deze van modules (methods, functies) te onderscheiden. Dit is handig voor Rails om achter de schermen bestanden en databaseconnecties te automatiseren.

Problemen

Het gebruik van camelCase kan wel met problemen gepaard gaan. Spellingcheckers veranderen vaak de eerste letter van een woord aan het begin van een zin in een hoofdletter. Een merknaam als dBase of iPod kan dan moeilijkheden geven. Dit kan echter in een spellingscontrole zoals die van Microsoft Word worden uitgezet. Hetzelfde kan gelden voor automatische adresseringen, en voor officiële registraties.