Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Buyer persona

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een buyer persona is een fictief personage gecreëerd om een gebruikerstype weer te geven dat een site, merk of product op een vergelijkbare manier zou kunnen gebruiken. Een buyer persona wordt voornamelijk gebruikt door marketeers tijdens de marktsegmentatie, waar kwalitatieve persona’s zijn ontworpen om representatief te zijn voor specifieke doelgroepen.

Over de buyer persona

Een buyer persona is een representatie van:

  • Wie de (potentiële) kopers zijn;
  • Wat deze (potentiële) kopers verlangen/wensen;
  • Welke factoren de (potentiële) kopers beïnvloeden;
  • Het koopgedrag van (potentiële) klanten;
  • Waarom (potentiële) klanten iets ergens kopen;
  • Op welke plaats/via welk kanaal (potentiële) klanten iets kopen.

Het nut van een buyer persona

Omdat een buyer persona veel inzicht geeft in de doelgroep voor een organisatie, kan het verkoopproces geoptimaliseerd worden indien goed geïnterpreteerd. Een buyer persona kan men voor de volgende zaken inzetten:

  • Het creëren van content;
  • Richting/strategie van de klantenservice;
  • Het opzetten van een lead nurture flow (een reeks communicatiemiddelen zoals e-mail die de lead opvolgen en kennis laat maken met een organisatie);
  • Communicatiedoeleinden.

Het opstellen van een buyer persona

Om een buyer persona op te stellen kruipt men in de huid van de doelgroep/koper. Een buyer persona geeft antwoord op de vraag wat de koper aanzet tot kopen, wat de wensen en behoeften zijn en welke factoren de koper beïnvloedt. Een buyer persona vormt een profiel van de koper en beschrijft deze op één bladzijde. Anders dan bij klassieke segmentatie gaat een buyer persona verder dan een eenvoudige beschrijving van een gebruikersprofiel. Een buyer persona is tastbaar, met naam en een foto.

Buyer persona onderzoek

Voor een representatieve buyer persona is het essentieel om gedegen onderzoek te doen. Een goed buyer persona wordt gecreëerd aan de hand van bestaande data uit de organisatie. De volgende methodes zijn geschikt om data te verzamelen voor buyer persona's:

Interviews eigen medewerkers
Medewerkers die dagelijks contact hebben met klanten hebben vaak vergaand inzicht in wat de wensen en behoeften van de doelgroep is.
Interviews met klanten (voormalige) en potentiële klanten (leads)
Echte en potentiële klanten geven het beste aan wat er speelt in de doelgroep. Op deze manier leert men de klant kennen en waar kansen en bedreigingen liggen.
Online analyse
Als marketeer heeft men vergaande inzicht in de data die wordt verzameld van klanten en website bezoekers. Als aanvulling op bovenstaande dataverzamelingsmethode is het online gedrag.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow