Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bureau Monumenten en Archeologie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam is in 2002 ontstaan door fusie van Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg en de gemeentelijke Archeologische dienst. Sinds 2007 is het bureau gevestigd in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat in Amsterdam-Centrum.

Monumentenzorg

Bureau Monumentenzorg werd opgericht in 1953. De historische binnenstad van Amsterdam verkeerde in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in verwaarloosde staat en er werden vele plannen gemaakt voor sloop en nieuwbouw.

Aan de andere kant bestond ook het besef dat meer kennis over en bescherming van de historische bebouwing belangrijk was. In de afgelopen decennia is een inventarisatie gemaakt van panden die als monument beschermd zouden worden en onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Amsterdamse bebouwing. Ook werd restauratie van monumenten gestimuleerd, waardoor vele belangrijke restauraties inmiddels plaatsvonden. Inmiddels hebben ruim 8.000 gebouwen in Amsterdam de status van beschermd monument verkregen, waarvan een groot deel in de historische binnenstad. Ook zijn er gebouwen uit de 19e eeuwse gordel en de 'Gordel '20-'40' op de monumentenlijst geplaatst. In recente jaren hebben ook gebouwen uit de Werderopbouwperiode (na 1945) een monumentenstatus verkregen. Daarnaast zijn enkele buurten in de binnenstad en dorpen in Landelijk Noord beschermd stads- of dorpsgezicht.

In 2005 had Amsterdam:

Een hoogtepunt was de plaatsing van de Amsterdamse Grachtengordel op de Unesco Werelderfgoedlijst in 2010.

Archeologie

Met de bouw van de tunnels voor metro-Oostlijn kwamen in de jaren zeventig met name in de Nieuwmarktbuurt  en de omgeving van het Waterlooplein vele archeologische vondsten boven de grond. Dit was aanleiding om in 1972 een gemeentelijke Archeologische dienst op te richten. In de afgelopen vier decennia is er bij vele tientallen opgravingen in en om de historische binnenstad van Amsterdam een schat aan archeologisch materiaal gevonden en geïnventariseerd.

Sinds 2003 wordt gebouwd aan tunnels voor de Noord/Zuidlijn van de metro en met name onder het Damrak en Rokin zijn inmiddels meer dan 700.000 voorwerpen opgediept vanaf de bodem van de vroegere Amstel. Het onderzoek heeft veel kennis en nieuwe inzichtingen opgeleverd over de vroegste geschiedenis van Amsterdam.

Externe link