Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Buitenland (staatkunde)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het buitenland is voor diegene die het begrip hanteert een ander land dan het eigen land waarvan men de nationaliteit bezit. Vanuit het standpunt van de spreker omvat het buitenland alle staten, afhankelijke gebieden en internationale territoria op het aardoppervlak, waarvan hij/zij het staatsburgerschap niet bezit. Hier tegenover staat het binnenland.

Het buitenland speelt een rol in wetgeving, omdat sommige wetgeving wel gevolgd dient te worden door staatsburgers die in het buitenland verblijven, terwijl andere regelgeving en wetgeving enkel territoriaal op het binnenland van toepassing is en de in het buitenland verblijvende burger de lokale wetgeving dient te volgen. Daarnaast heeft een verblijf in het buitenland voor een persoon impact heeft op diens sociale rechten en plichten, verzekeringen, studie- en diplomavereisten en dergelijke.