Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Broodbeleg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Broodbeleg oftewel boterhambeleg zijn meestal zoete of hartige voedingswaren die op brood gegeten worden. De neutrale smaak van brood wordt hierdoor verrijkt en de voedingswaarde neemt toe. Veelal wordt de boterham eerst belegd met een laagje boter of margarine om het geheel wat smeuïger te maken, vooral bij strooibaar beleg.

Verschillende soorten broodbeleg :

Een pot met jam.

Trivia

  • Een boterham zonder beleg wordt ook wel 'boterham met tevredenheid' genoemd.
  • In tijden van armoede of schaarste door oorlog kreeg men ook wel een boterham met schuifkaas. Dit betekent, dat er slechts een heel klein gedeelte van de boterham met kaas werd bedekt en men dus genoodzaakt werd bij het happen de kaas steeds op te schuiven om zodoende het gevoel te krijgen dat de gehele boterham belegd was.
  • In vroeger tijden werden boterhammen vaak belegd met suiker of met reuzel, en ook gold een boterham met dik boter als een traktatie.
  • Zeer persoonsgebonden is de neiging om verschillende vormen van broodbeleg te combineren. Gangbaar is het beleggen van een boterham met kaas met een paar plakjes tomaat. Velen genieten van de combinatie van kaas en pindakaas, pindakaas en hagelslag of pindakaas en jam. De zomerse combinatie van kaas met komkommerschijfjes is ook niet te versmaden.
  • Een pindakaasboterham met gesnipperde ui wordt wel als een broodje oorlog aangeduid.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Spreads op Wikimedia Commons