Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Broeders van het Gemene Leven

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Broeders van het Gemene Leven, afgekort C.R.V.C., van Canonici Regulares Sancti Augustini Fratrum a Vita Communi, of F.V.C., Fratres Vitae Communis, oorspronkelijke spelling Broeders des gemeenen levens, waren een christelijke religieuze gemeenschap, ontstaan in Deventer aan het eind van de 14e eeuw, rond Geert Groote. De vrouwelijke tegenhanger van de orde waren de Zusters van het Gemene Leven.

De broeders van het gemene leven legden geen monniksgelofte af, maar gingen wel gemeenschappelijk wonen in op kloosters lijkende gemeenschappen, zogenaamde broederhuizen of fraterhuizen.

Ze hechtten belang aan een praktische manier van vroomheid en waren de belangrijkste vertegenwoordigers van de Moderne Devotie.

Pas na het overlijden van Geert Groote, vestigde de groep zich met Florens Radewijns, de opvolger van Geert Groote, in een huis in de Engestraat te Deventer.

De theoloog Thomas a Kempis behoorde tot deze orde. Bekende schrijvers als Erasmus van Rotterdam en Nicolaas van Cusa gingen naar de school van de Broeders van het Gemene Leven in Deventer.

Zij oefenden een grote invloed uit op het geestelijke leven tot de reformatie. Sommige geschiedkundigen beschouwen hen als belangrijke wegbereiders voor de reformatie. Vanaf de reformatie verdween de orde tegen de 17e eeuw van het toneel.