Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Boerka (islam)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina gaat over het islamitische kledingstuk. Voor het Kaukasische kledingstuk, zie : Boerka (Kaukasus).

Een Amerikaanse militair en een Afghaans meisje
en vrouwen in boerka”s (2006)

Islamitische cultuur

Kalender

AsjoeraSuikerfeest
Offerfeestramadan
Laylat Al-QadrLaylat al-Miraadj
NieuwjaarMawlid an-Nabi

Architectuur

IwanMogoel

Kunst

KalligrafieMiniatuurGebedskleed

Kleding

BoerkaChador NikabSalwar kameezHijab

Literatuur

MarokkaansTurks

Zang en Poëzie
Madih nabawiAnasheed

Burda

De boerka (ook burka of burqa, (Arabisch: برقع) is een kledingstuk, dat het gehele lichaam bedekt. Het wordt vooral gedragen door (streng) islamitische vrouwen.

De boerka is de Afghaanse variant van de chador. Terwijl de chador het gezicht vrij laat, zijn bij de boerka ook de ogen niet zichtbaar: de vrouw kijkt door een soort gaas, maar kan er niet zelf door bekeken worden.

Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht.

Verschil tussen boerka en nikab

De termen boerka en nikab (ook wel niqaab) worden vaak door elkaar gebruikt. De nikab is echter een kledingstuk dat voor het gezicht kan worden gedragen. Ook dit kledingstuk kan het gezicht volledig bedekken. De nikab zit echter niet vast aan andere kledingstukken, zoals bij de boerka waar de gezichtsbedekking een deel is van het gehele kledingstuk.

Verbod op boerka

In de westerse wereld is het dragen van een boerka een politiek en sociaal gevoelig punt. Terwijl diegenen die het dragen vinden dat zij de islam vertegenwoordigen, zien anderen het vaak gezien als vrouw-onterend en als iets wat de segregatie tussen allochtonen en autochtonen vergroot. Er gaan dan ook stemmen in Nederland, België, Frankrijk en andere westerse landen op voor een verbod op volledig verhullende kledij.

Het mogelijke boerkaverbod stuit op veel protest uit binnen- en buitenland. Tegenstanders van dit verbod vinden dat het een belemmering is van de persoonlijke vrijheid en integratie van moslima’s, terwijl anderen juist vinden dat het dragen van de boerka de integratie en moslimemancipatie belemmert of onmogelijk maakt.

Er is een heel groot verschil tussen enerzijds een boerka en een nikab en anderzijds andere hoofddoekjes die als religieus symbool kunnen worden gedragen: een boerka en een nikab maken de betrokkene vrijwel onherkenbaar en lenen zich daarom voor misbruik. Misdadigers zouden zo de identificatie kunnen bemoeilijken, en een (niet te grote) man kan zich gemakkelijk als vrouw voordoen. Ook in beroepen waar menselijk contact op de voorgrond staat, stuit het dragen van boerka’s op praktische bezwaren. De discussie over een boerkaverbod heeft daarom een heel ander karakter dan de discussie over een verbod op het dragen van religieuze hoofdbedekking in het algemeen.

België

België wordt waarschijnlijk het eerste Europese land waar een verbod komt op het dragen van een boerka, een nikab of andere kledij waarbij het aangezicht bedekt wordt. Op 31 maart 2010 stemde de kamer van Volksvertegenwoordigers unaniem het wetsvoorstel goed. Na de paasvakantie lag het ontwerp in de plenaire Kamer.[1]

In de volgende Belgische gemeentes bestond al een boerkaverbod:

  1. Antwerpen
  2. Maaseik
  3. Gent
  4. Sint-Truiden
  5. Sint-Jans-Molenbeek
  6. Lebbeke

Nederland

In 2005 diende Geert Wilders in de Tweede Kamer een motie in, die er toe strekt het gebruik van een boerka in een openbare ruimte te verbieden. Juridisch gezien leek dit onmogelijk, maar op 17 november 2006 gaf minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) aan dat er wel degelijk een wettelijke basis voor een boerkaverbod gevonden kon worden. Men zou het verbod bijvoorbeeld kunnen funderen op Artikel 6.2 van de Grondwet, waarin gesteld wordt:

De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.”[2]

Het feit dat een boerka een persoon onherkenbaar maakt, kan inderdaad tot „wanordelijkheden” leiden, waarmee een juridische basis voor een boerkaverbod beschikbaar is.

Frankrijk

In Frankrijk is het op openbare scholen, colleges en lycea verboden tekens of kleding te dragen waarmee de leerlingen duidelijk een religieus uiterlijk uitdragen, waaronder ook de boerka valt.

Een algeheel boerkaverbod is er momenteel niet, maar met name de UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy, is hier wel voorstander van. In maart 2010 adviseerde[3] de Franse Raad van State de regering van een volledig verbod af te zien, omdat men stelde dat hiervoor vrijwel geen juridische gronden voor zijn, en men daarom kon verwachten dat verbod snel door een rechtszaak zou worden tenietgedaan. Desondanks blijkt de politiek, onder andere in Frankrijk en Nederland, toch een boerkaverbod te willen invoeren. Men kan een boerka onbetwistbaar en begrijpelijk onpersoonlijk noemen, aangezien gelaatstrekken individuele persoonlijke kenmerken zijn. Deze vanzelfsprekende onderlinge verhoudingen zijn zo doordat mensen eenvoudigweg de mimiek en de (zogenoemde) spiegels van de ziel (de ogen) ervoor nodig hebben het te verwezenlijken of te verkrijgen.

Wel denkt de Raad van State dat de gezichtsbedekkende sluier in bepaalde situaties kan worden verboden, bijvoorbeeld in publieke functies, bij sportevenementen of andere situaties waarbij een boerka fraude of onveilige situaties in de hand kan werken. Het rapport adviseert verder om vrouwen die zich in die situaties niet aan het verbod houden, niet te beboeten maar naar een vrouwenrechtenorganisatie door te verwijzen. De UMP liet, bij monde van vicevoorzitter Jean Leonetti, weten dat zij het advies van de Raad van State mogelijk naast zich neer zou leggen en alsnog een verbod zou nastreven.

Boerkini

Boerkini is een samenvoeging van de woorden boerka en bikini. Het is een zwemoutfit die het lichaam vrijwel van top tot teen inpakt, zoals bij een duikerspak. Het laat slechts de handen, de voeten en het gezicht vrij terwijl het hoofd bedekt blijft. Dit kledingstuk is een creatie van Aheda Zanetti, die het omschrijft als praktisch zowel als religieus correct.

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Burqa op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen en verwijzingen

rel=nofollow
rel=nofollow