Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Boekenweek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Boekenweek is een sinds 1932 jaarlijks terugkerende "week" van tien dagen in maart ter promotie van het (Nederlandse) boek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag het Boekenweekgeschenk, een uitgave van het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). De Boekenweek 2009 werd gehouden van 11 maart t/m 21 maart en had als thema 'TJIELP TJIELP - De literaire zoo'.

De officiële doelstelling van de Boekenweek is de volgende:

De Boekenweek heeft tot doel de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is.

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk is een novelle, essay of roman dat ieder jaar door een andere schrijver speciaal voor de Boekenweek wordt geschreven. Daarbij hoeft de auteur niet per se rekening te houden met het thema. De auteur is hoofdgast tijdens het Boekenbal ter opening van deze nationale, Nederlandse, Boekenweek.

Jaarlijks kan in de zondag van de Boekenweek op vertoon van het Boekenweekgeschenk (het boekje) gratis de hele dag worden gereisd met de treinen van de Nederlandse Spoorwegen door heel Nederland. Het Boekenweekgeschenk van 2009 is Een tafel vol vlinders van Tim Krabbé

Boekenweekessays

Vanaf 1987 wordt naast het Boekenweekgeschenk ook ieder jaar een essay geschreven, het Boekenweekessay, naar aanleiding van het thema van de Boekenweek.

Thema's

Enkele thema's Boekenweek zijn:[1]

  • 2004 – Gare du Nord – Ontmoetingen met Frankrijk
  • 2005 – Spiegel van de Lage Landen – Boeken over onze geschiedenis
  • 2006 – Boem Paukeslag - Schrijvers en muziek
  • 2007 – Lof der Zotheid - Scherts, Satire en Ironie
  • 2008 – Van oude menschen... - De derde leeftijd en de letteren (12 maart t/m 22 maart)
  • 2009 – Tjielp Tjielp - De literaire zoo (11 maart t/m 22 maart)
  • 2010 – Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere (10 maart t/m 20 maart 2010)

Boekenbal

De avond voor het begin van de Boekenweek wordt het traditionele Boekenbal in Amsterdam gehouden.

Kinderboekenweek

In oktober wordt de Kinderboekenweek gehouden. Hiervoor wordt een Kinderboekenweekgeschenk geschreven.

Zie ook

Externe links


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow