Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Billenkoek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Billenkoek is de benaming voor een lijfstraf die bestaat in het met de open hand of met een voorwerp slaan op de (blote) billen of een pak op de broek van kinderen.

Zoals te zien op deze oude zwart-wit-foto uit 1903,
is de lijfstraf billenkoek een aloude gewoonte
(tegenwoordig wordt dat anders gezien).

De herkomst is waarschijnlijk te vinden in een variatie op het gebruik van het woord koek. Wanneer kinderen zich goed gedragen, krijgen ze als beloning koek. Wanneer ze zich misdragen, krijgen ze 'andere koek', namelijk voor hun billen. Een andere verklaring (of juist een afgeleide term) is dat koeken uitdelen 'een pak slaag geven' betekent.

Billenkoek kon variëren van (een) corrigerende tik(ken) op - of 'een pak voor' de broek tot een pijnlijker pak slaag, vaak met een voorwerp (liniaal, (tucht)roede enz.); het kan zowel pijnlijker als vernederender zijn door toediening op de blote billen, wat in principe slechts in de meest extreme gevallen gebeurde en naar huidige pedagogische inzichten een vorm van kindermishandeling wordt geacht in door de wet en/of de overwegende publieke opinie in vele landen, vooral in het Westen. Met name in de VS loopt de situatie sterk uiteen van plaats tot plaats (meer in het Zuiden en rurale streken) en verandert geregeld, zowel in de wetgeving (op federaal, staats- of lokaal niveau) als in de schoolreglementen.

In landen waar lijfstraffen nog gerechtelijk worden opgelegd is dat, zoals elders in het verleden, ook voor volwassenen vaak niet op de rug, zoals het meestal wordt voorgesteld in fictie, maar op het -meestal naakt- achterwerk, bvb. de geduchte rotan-stokslagen in Zuid-Oost-Aziatische landen zoals Maleisië, Singapore en Thailand.

Het slaan op de billen kan ook seksuele passie opwekken. Voor sommigen vormt "billenkoek" geven en/of krijgen (als 'top' resp. 'bottom') dan ook een seksuele beleving. Dit is een vorm van sadomasochisme. Men spreekt dan ook ook wel van flagellatie (met een 'zwepend' strafwerktuig) of met de algemene Engelse term spanking.

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Spanking op Wikimedia Commons.

rel=nofollow