Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bezaleël

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bezaleël (Betekenis: Onder Gods schaduw (beschutting).) was kunsthandwerker onder wiens leiding de tabernakel werd gebouwd.

Hij was de kleinzoon van Hur uit de stam van Juda.

Als bouwer van de tabernakel en alle bijbehorende attributen speelt hij een hoofdrol in het laatste deel van het boek Exodus. Hij komt als eerste voor in Exodus 31. Oholiab was zijn voornaamste assistent.

„En laten alle wijzen van hart onder u komen en alles vervaardigen wat Jehovah geboden heeft, . . . Nu riep Mozes Bezaleël en Aholiab en iedere man die wijs van hart was, in wiens hart Jehovah wijsheid had gelegd, een ieder wiens hart hem ertoe drong het werk aan te pakken ten einde het te doen. En alle wijzen van hart onder hen die het werk deden, gingen de tabernakel maken, de tien tentkleden van getwijnd fijn linnen en blauw draad en roodpurper geverfde wol en karmozijnen stof; met cherubs, borduurderswerk, maakte hij ze.”Exodus 35:10 (NW); Exodus 36:2,8 (NW).


Hij is niet een van de zonen van Pahath-Moab die op aandrang van Ezra hun buitenlandse vrouwen met hun zonen wegzonden. — (Ezra 10:30,44)

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow