Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Beverweide

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een beverweide is een grasland dat ontstaat door de aanwezigheid en de activiteit van bevers.

Wanneer bevers zich in een omgeving vestigen, dan bouwen ze dammen. Deze dammen worden aangelegd om de ingang van hun beverburcht onder water te houden en om een sterk schommelend waterpeil te stabiliseren.

De beverpoel die ontstaat achter de dam bevat veel bezinksel van klei, zand en grind en materiaal van takken en planten. Dit materiaal wordt meegevoerd door de stroom. Door de dam gaat het water trager stromen. De tragere stroming doet het meegevoerde materiaal naar de bodem zinken. Het water in beverpoelen is veel voedselrijker dan in de rest van de waterloop. Door al het bezinksel wordt het water achter de dam minder diep en waardoor de bevers de dam verhogen en het bezinksel verder aangroeit. Met het hoge water en het vellen van de bomen door de bevers ontstaat een open landschap.

Op een bepaald moment trekken de bevers naar een nieuw stuk in de rivier, omdat de bomen en de struiken in de directe omgeving van de poel opraken. De dam wordt niet langer onderhouden en brokkelt langzaam af tot de waterloop opnieuw in haar normale bedding loopt.

De bodem van de poel wordt droge grond die door het bezinken van zand, klei en andere voedzame stoffen rijk aan mineralen is geworden. Hierdoor groeit een voedzame vegetatie op dit stuk open grond.

Waar eerst bos was, is nu een zeer voedzaam grasland waar andere dieren graag komen grazen: de beverweide.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow