Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Beurs en geldstuk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de beeldhouwkunst, zoals die ontstond in de katholieke kerkarchitectuur en, evenals als deze onderhevig aan stromingen zoals gotiek, romaans en renaissance, werden de heiligenbeelden steeds verfijnder en realistischer uitgevoerd. Het werd een noodzaak om vooral de talloze heiligenbeelden in de beeld- en schilderkunst van attributen te voorzien, om duidelijk te maken met welke persoon men te maken had. Zo kreeg de H. Petrus b.v. een zwaard en sleutel mee volgens het H.Testament het zwaard waarmee hij Malchus een oor afsloeg en de sleutel die hij van het rijk der Hemelen gekregen zou hebben en kreeg de H. Andreas het zg. schuinkruis of Andreaskruis. Het kruis waaraan hij ter dood zou zijn gebracht.

Een beurs en geldstuk zijn attributen van de H. Homobonus. Beurs, geldstuk en rozenkrans zijn dat ook van Felix van Cantalice. Beurs, geldstuk en pauselijk ornaat horen bij de H. Pixtus. Een beurs, geldstuk(ken) en arme lieden en bisschoppelijk ornaat zijn attributen van Thomas van Villanova. Een beurs, geldstuk, pen en inkthoorn, idem van Mattheus de Evangelist.

rel=nofollow