Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Betrouwbaarheidsrit

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een betrouwbaarheidsrit is een tocht voor motorfietsen of auto's met de bedoeling het eindpunt te halen, om zo het uithoudingsvermogen te testen, oftewel hoe goed het voertuig blijft werken / functioneren. Tegenwoordig worden betrouwbaarheidsritten voornamelijk voor klassieke voertuigen georganiseerd. De wedstrijdvariant van de betrouwbaarheidsrit is de Enduro voor terreinmotoren en Endurance voor wegracemotoren.

Oorspronkelijk werden betrouwbaarheidsritten georganiseerd door de eerste motorfietsfabrikanten, maar al snel kwamen verenigingen van motorrijders (zie :FIM) op het idee. Door een juiste keuze van de route konden zij de fabrikanten wijzen op onvolkomenheden aan de motorfietsen. Een rit door de heuvels vereiste immers goede remmen en versnellingsbakken, een route die door de kleine straatjes in een stad liep bracht het belang van een goede koppeling naar voren.

Al snel werden er internationale wedstrijden georganiseerd, zoals de Anglo-Dutch Reliability Trial, een strijd tussen Nederlanders en Britten, die afwisselend in beide landen werd georganiseerd. Men mocht alleen deelnemen met een motorfietsen uit het eigen land.

Aanvankelijk was deze regel in het voordeel van de Nederlandse deelnemers: zij waren beter gewend aan slechte wegen, en de Nederlandse fabrikanten waren vrijer in het ontwikkelen van snelle motorfietsen. De Britten werden lange tijd gehinderd door de Road Act, die de maximum snelheid tot 19 km/uur begrensde.

Zie ook