Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Bert Kiewiet

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lammert Jan (Bert) Kiewiet (Amsterdam, 13 april 1918 - Mantinge, 31 augustus 2008) [1]was een Nederlandse beeldhouwer.


Kieviet groeide op in Leeuwarden. Na de HBS volgde Kiewiet een technische opleiding aan de HTS. In de avonduren volgde hij een opleiding in tekenen en beeldhouwen en pas in 1960 begon zijn carrière als beroepskunstenaar. Kieviet heeft zich laten inspireren door de grote figuratieve beeldhouwers Rodin, Maillol, Lipchitz en Marini. Tot 1976 gaf hij in Amsterdam les, waarna hij zich als vrij kunstenaar in Mantinge (Drenthe) vestigde. Kieviet creëerde zo’n 125[2] beelden waarvan er in bijna elk dorp of stad in Drenthe wel een staat. Hij maakte voornamelijk bronzen beelden en deze verbeelde veelal de 'gebruiken', het alledaagse leven en (verdwenen) ambachten in de provincie.

Buiten de provincie Drenthe staan er beelden van hem voor Schiphol en het World Trade Centre in Amsterdam. Bij het Academisch Ziekenhuis in Groningen staat het beeld De Verwondering[3], in Leeuwarde Het Geheimpje[4], in Harlingen De Tobbedanser[5], in Zenderen De Roggemaaier[6] in Spijkenisse Mannetjes op de Krom[7] en in Alphen aan de Rijn De Ontmoeting[8].
In Michigan Holland in de VS staat van hem een groot bronzen monument de 'Landverhuizers'. Deze beeldengroep werd in 1997 door prinses Margriet onthuld en was een cadeau van de provincie Drenthe aan de jarige stad. Het monument is een herinnering aan de trek, onder leiding van dominee Van Raalte, van een groot aantal Drenten naar Amerika.[9]

Zijn laatste opdracht, een eerbetoon aan de veenarbeider in Klazienaveen, kreeg Kiewiet begin januari 2008. Na zijn overlijden heeft zijn dochter Egbertje het beeld voltooid. Burgemeester C. Bijl van de gemeente Emmen heeft het beeld met Egbertje Kiewiet en oud-veenarbeider Herman Arling, 19 oktober 2009 onthuld.[10]

In Utrecht en Assen werden in 1993 grote overzichtstentoonstellingen aan hem gewijd.


Links

Foto’s

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Bert Kiewiet op Wikimedia Commons.


Literatuur

Bronnen, noten en/of referenties