Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Benjamin Dalle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Benjamin Dalle (Brugge, 30 augustus 1982) is een Brussels politicus voor CD&V. Dalle is jurist, woont in Sint-Jans-Molenbeek en geldt als de institutionele specialist van zijn partij.

Opleiding

Benjamin Dalle groeide op in Damme en doorliep er de plaatselijke basisschool. Later volgde hij aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge de afdeling Grieks-Latijn, waar hij in 2000 afzwaaide.

Van 2000 tot 2005 studeerde hij rechten aan de Universiteit Gent, waar hij afstudeerde in de richting "nationaal en internationaal publiek recht". Hij kreeg de prijs van alumnivereniging Gandaius voor de beste rechtenstudent aan de Universiteit Gent en de prijs van het Hof van Beroep van Gent voor beste scriptie van de rechtsfaculteit.

Het laatste academiejaar bracht hij door in Parijs, aan de universiteit René Descartes (Paris V).

Dankzij verschillende beurzen kon Dalle een jaar studeren aan New York University School of Law. Hij legde zich toe op publiek recht, mensenrechten en milieurecht. Hij behaalde in 2006 een Master of Laws in International Legal Studies.

Dalle liep vervolgens drie maanden stage bij het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) in Genève. Hij werkte er onder meer voor de “human rights liaison” die de verbinding legt tussen Hoog Commissariaat en de verschillende mensenrechteninstellingen van de Verenigde Naties.

Loopbaan

Benjamin Dalle startte in 2006 een loopbaan als advocaat bij een internationaal advocatenkantoor en werd deeltijds assistent aan de KU Leuven, bij rechter en hoogleraar André Alen.

Hij bleef assistent tot 2009 en is nu nog altijd als vrijwilliger verbonden aan het Instituut voor Constitutioneel Recht van de KU Leuven.

Dalle was uiteindelijk vijf jaar actief aan de balie, maar in 2011 hing hij zijn toga aan de haak.

Staatshervoming

In 2007 trok Yves Leterme Dalle aan om mee te werken aan de staatshervorming. Hij werkte voor drie opeenvolgende vice-eerste ministers van CD&V en adviseerde hen over staatshervorming, juridische zaken, en asiel en migratie.

In 2010 fungeerde hij als naaste medewerker van Jean-Luc Dehaene tijdens zijn opdracht om een oplossing te vinden voor het communautaire probleem Brussel-Halle-Vilvoorde. In 2011 stond hij CD&V-voorzitter Wouter Beke bij tijdens de regeringsformatie.

Eind 2011 werd hij benoemd tot kabinetschef van Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor Staatshervorming, Regie der Gebouwen en Duurzame Ontwikkeling.

Verkiezingen

Op 25 mei 2014 neemt Benjamin Dalle voor het eerst deel aan verkiezingen. Hij is lijsttrekker voor de verkiezingen van de Kamer van volksvertegenwoordigers in de kieskring Brussel.

Dalle was reeds bestuurslid van CD&V–Hoofdstedelijke Afdeling Brussel en voorzitter van CD&V Molenbeek. Hij koppelde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 de lokale CD&V los van de lijst van burgemeester Philippe Moureaux,[1] wat uiteindelijk mee heeft geleid tot een nieuw bestuur en een nieuwe burgemeester.[2]

Persoonlijk

Benjamin Dalle is gehuwd en heeft een zoon. Hij is een actief loper en fietser.

Externe link

Noten

  1. º CDH en CD&V in Molenbeek samen naar de kiezer, Brusselnieuws, 31 oktober 2011.
  2. º “Aardverschuiving in Molenbeek”, Radio 1, De Ochtend, 16 oktober 2012.