Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bemiddeling

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Bemiddelaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doorverwijzing
Doorverwijzing
Bemiddeling kan verwijzen naar:


Een bemiddelaar is iemand die probeert tussen verschillende personen of groepen te bemiddelen om ze tot elkaar te brengen. De benaming bemiddelaar wordt ook wel gebruikt voor iemand die aanbieders en vragers van bepaalde producten of diensten bij elkaar brengt.

Bemiddelaars kunnen optreden in zeer uiteenlopende geschillen :

WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
WikiWoordenboek

Kenmerken

De kenmerken van een goede bemiddelaar zijn: neutraliteit, eerlijkheid, inzicht en gezag.

Een bemiddelaar moet een neutrale positie hebben in het conflict. Bovendien moeten alle partijen daar ook van overtuigd zijn. De partijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de bemiddelaar niet de ene of de andere partij voortrekt.

Ook moeten de partijen erop kunnen vertrouwen dat de bemiddelaar eerlijk is en zich aan al zijn toezeggingen houdt, bijvoorbeeld ten aanzien van geheimhouding.

Een bemiddelaar moet goed kunnen communiceren en inzicht hebben in menselijke motieven en emoties en in de cultuur van de betrokken partijen. Verder moet de bemiddelaar onder spanning rustig kunnen blijven.

Het is een groot voordeel als een bemiddelaar een groot moreel gezag heeft. Dat kan hij of zij misschien gebruiken om de partijen te overreden zich neer te leggen bij een compromisvoorstel.

Voorbeelden

  • In 1987 probeerde Terry Waite te bemiddelen bij een gijzelingsactie in Libanon. Hij werd hierbij echter zelf gegijzeld.

Zie ook


rel=nofollow