Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geëxecuteerd in de gevangenis van Brandenburg-Görden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gevangenis van Brandenburg-Görden was de plek waar de gedetineerden werden vastgehouden die zouden worden berecht door het Berlijnse Volksgerichthof. De beklaagden waren leden van het verzet.

Het is niet altijd duidelijk waarom sommige verzetsleden werden afgevoerd naar concentratiekampen, terwijl anderen berecht zouden worden volgens de naziwetgeving.

Tussen 20 en 22 oktober 1943 werden 21 Belgen tot de doodstraf wegens "Feindbegünstigung" en deels wegens "Freischärlerei".[1] (’Freischärlerei’ is het actief zijn in een ’Freischar’, dus activiteiten bij een vrijwillig rebellenleger of guerilla.) De gevangenen werden allen in november 1943 geëxecuteerd.[2]

Lijst van slachtoffers

Van volgende slachtoffers werd de as in 1945 teruggebracht naar België:

Slachtoffers waarvan geen resten werden teruggevonden

Bron

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties