Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Belfius

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Belfius, voor 1 maart 2012 bekend onder de naam Dexia Bank België, is een Belgische financiële instelling. Het is in België een belangrijke speler op de markt van overheidskredieten, en verder actief als retailbank en in verzekeringen. De hoofdzetel is gevestigd te Brussel.

Dexia Bank België nv maakte tot 10 oktober 2011 deel uit van de Dexia Group. Toen werd zij voor 4 miljard euro gekocht door de Belgische Staat via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij die het centraal beheer van de participaties van de Belgische federale overheid verzorgt.

Activiteiten

De hoofdactiviteiten van Belfius Bank & Verzekeringen zijn kredietverstrekking aan de publieke sector (alle niveaus van overheden), financiële dienstverlening aan particulieren en bedrijven (retail en commerciële bank) en verzekeringen.

Geschiedenis

België : Gemeentekrediet van België

 • 1860: Stichting van de Naamloze Vennootschap Het Gemeentekrediet van België, specifiek gericht op het financieren van de investeringen van de lokale besturen. De gemeenten zijn tevens aandeelhouders, en nemen aandelen in ter waarde van minstens 5% van de ontleende bedragen.
 • 1947: Ontwikkeling van een agentschapsnet dat bij het grote publiek spaargelden moet ophalen via spaarboekjes. Vanaf 1960 krijgen de agentschappen een zelfstandig karakter, waardoor een meer uitgebreid gamma aan diensten en producten kan worden aangeboden, en zo een blijvende relatie met particuliere klanten kan worden opgebouwd.
 • 1990: Begin van de internationale expansie van de bank met de creatie van de Cregem International Bank in het Groothertogdom Luxemburg, gespecialiseerd in beheer van grote vermogens.
 • 1991: Het Gemeentekrediet bouwt zijn internationale expansie verder uit met een participatie van 25% in de Banque Internationale à Luxembourg (BIL), grootste bank van het Groothertogdom Luxemburg. Begin 1992, groeit de participatie in het kapitaal van de BIL tot 51%.

België : BACOB / Artesia

 • 1924: Oprichting van de Belgische Arbeiderscoöperatie (BAC) die aan de basis lag van zowel de latere BACOB Bank als DVV.
 • 1997: BACOB Bank verwerft een meerderheidsbelang in het kapitaal van Paribas Bank België, het latere Artesia Bank.
 • 1999: De nieuwe groep met de retailbank (BACOB), de verzekeringingsmaatschappij (DVV), de zakenbank (Artesia Bank) en de Asset Manager (Cordius) vormen vanaf dan samen Artesia Banking Corporation.

Dexia: de Groep[1]

 • 1996: Het Gemeentekrediet van België en het Crédit Local de France fuseren en vormen Dexia Group.
 • 2001: Overname van Artesia Banking Corporation, een bankgroep met activiteiten als retail bank (BACOB), verzekeringen (DVV), zakenbank (Artesia) en vermogensbeheer (Cordius).
 • 2002: Integratie van het kantorennet van BACOB in België.

Recente gebeurtenissen

Directiecomité en Raad van bestuur

Op 5 september 2011 werd bekendgemaakt dat Jos Clijsters[2] , die reeds raadgever was van het directiecomité van Dexia NV, benoemd wordt tot nieuwe voorzitter van het directiecomité van Dexia Bank België, ter vervanging van Stefaan Decraene, die beslist had de groep te verlaten voor een functie bij een andere bank.

Jos Clijsters, tot eind 2013 nog voorzitter van het directiecomité, werd op 1 januari 2014 voorzitter van de raad van bestuur. Marc Raisière[3] volgt hem op als voorzitter van het directiecomité.

Overname door de Belgische Staat

Op 4 oktober 2011 haalden klanten na negatieve berichten in één dag € 300 miljoen van de bank.[4] In reactie op de berichtgeving gaven de Belgische en Franse regeringen aan garant te staan voor de bank en het bedrijf op te splitsen om gezonde delen te redden en de risico's te isoleren.[5]

Op 10 oktober 2011 werd bekendgemaakt dat de Belgische poot van de Dexia-groep, Dexia Bank België NV, wordt overgenomen door de Belgische staat[6] tegen de prijs van 3,73 miljard euro ineens (4 miljard minus 270 miljoen). Ook heeft de Staat een garantie afgegeven van 60,5% van 90 miljard ofwel 54,45 miljard euro ten behoeve van Dexia NV.

Resultaten 2012[7]

Op 14 maart 2013 maakte Belfius de resultaten voor het boekjaar 2012 bekend.[8] Het nettoresultaat voor Belfius (bank, verzekeringen en alle filialen) bedroeg 415 miljoen EUR. Zonder eenmalige elementen bedroeg het onderliggende geconsolideerde nettoresultaat 277 miljoen EUR.

In de naam Belfius staat de “Bel” voor België, de “fi” voor financiën en het Engelse “us” voor “wij”.

Directie van de onderneming[9]

Raad van bestuur

Directiecomité

In België is Belfius de hoofdsponsor van voetbalploeg Club Brugge, van basketbalploeg Belfius Mons-Hainaut (heren) en van basketbalploeg BC Belfius Namur Capitale (dames).

Kunst

Bestand:Emile Claus De overstroming 1892.JPG
De overstroming 1892, door Emile Claus (1849-1924); Belfius Collectie, Brussel

Belfius is de eigenaar van de Belfius Collectie, een collectie van meer dan 4500 kunstvoorwerpen. Deze verzameling kwam tot stand door samenvoeging van het kunstbezit van het voormalige Gemeentekrediet, Paribas België en Bacob. De collectie is in beperkte mate voor het publiek toegankelijk in haar hoofdzetel te Brussel, Pachecolaan 44.

Belfius is de initiatiefnemer van Belfius Art, een wedstrijd die samen georganiseerd wordt met de koepelorganisaties van het Deeltijds Kunstonderwijs Codibel (het comité van directeurs beeldende kunst) en ADEAP (Association des Directeurs de l'Enseignement des Arts plastiques et de Promotion socio-culturelle) voor leerlingen plastische kunst van Belgische academies uit het Deeltijds Kunstonderwijs.

Persprijzen

Belfius organiseert jaarlijks de Persprijzen Belfius, een reeks jaarlijkse persprijzen voor de beste artikels of artikelenreeksen, audiovisuele reportages en foto’s die tijdens het voorbije jaar in de Belgische media gepubliceerd of verspreid werden.

Zie ook

Externe links

Q1956014 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties