Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Behangen

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Behanger)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Behangen in 1976 ging nagenoeg het zelfde.

Behangen is het aanbrengen van behang op de muur. Dit wordt gedaan door rollen met behangpapier ongeveer op de juiste lengte te knippen, met behangplaksel te besmeren en daarna op de muur aan te brengen. De eerste baan wordt meestal met een schietlood recht gehangen. Volgende banen kunnen 'tegen elkaar aan gestoten', en vervolgens aangerold met een 'nadenrollertje'. Als 'door de hoek' behangen wordt, moet eerst de ene wand gladgestreken worden, en daarna pas de andere. De onder en bovenkant kan het beste met een 'afbreekmesje' afgesneden worden. Beneden kan het behang 'over de plint getrokken' worden, waarna het 'over de plint afgesneden' kan worden. Het als laatste nog even 'aankloppen' met de borstel.

Om te beginnen worden op de 'behangtafel' alle te plakken banen (uittellen) uitgerold, en met de juiste zijde boven gekeerd. Zo kan er aan één stuk door gewerkt worden, met het aanbrengen van het behang.

Wanneer het behang een motief heeft, dient bij het op lengte knippen erop gelet te worden, dat er genoeg extra lengte wordt geknipt om het motief op de juiste plek te schuiven Vaak staat dit op de rol, zoals meer tekens.

Om te voorkomen dat het behang op de muur vol met bellen en blazen komt te zitten, moet de behanglijm eerst goed in het behang trekken (een paar banen vooruit smeren). Dan moet het bovenaan de muur worden aangebracht, en voorzichtig naar beneden worden uitgestreken en naar de zijkanten.

Hulpmiddelen

  • behangtafel
  • borstel om de lijm aan te brengen
  • scherpe schaar
  • behangspatel of borstel om het behang vlak op de muur te strijken
  • slagmes of mes, afbreekmesjes
  • nadenrollertje

Behangsoorten

Het meest geplakte behang is 51 tot 53 cm. breed, en is geheel danwel gedeeltelijk van papier. Als het geheel van papier is, is er ook behang waarbij er een structuur in het papier is gestanst (geen structuurlaag toegevoegd). Een veelal iets meer kostende soort behang is die, met een laagje opgespoten vinyl over de papierlaag heen (bij het verwijderen van dit behang spreekt men van droogafstripbaar behang, vanwege dat redelijk gemakkelijk de vinyllaag van de papierlaag, die zitten blijft, afgetrokken kan worden). Voor de verschillende soorten behang is de bijbehorende lijm vereist, die vrijwel overal te verkrijgen is in de welbekende gele pakjes. Voor een mooi resultaat met het behangen moeten er geen klontjes in de lijm zitten, wat het best te voorkomen is door langzaam en constant één kant op te roeren, en het lijmpoeder er zo langzaam mogelijk in te strooien. De uitvoering van behang is er in (aan mode onderhevig) zeer veel designes, en uiteenlopende prijzen (ook wel met bijvoorbeeld bladgoud).

(Echt) vinylbehang

Echt vinylbehang (100% vinyl) is 1 meter breed, en vergeleken met normaal behang een stuk dikker, en dus ook sterker. Vanwege het materiaal en het grotere gewicht, is er speciale lijm nodig. Deze wordt met een vochtiggemaakte schapenvachtroller op de muur aangebracht, ter grootte van de te plakken baan vinylbehang. De op maat gesneden baan wordt dan in de lijm gedrukt, en aangestreken met een plastic spaan. Naden worden tenslotte aangekit met een passende siliconenkit (met zeepsop nastrijken / schoonmaken). Vinylbehang is er met een glad oppervlak en met structuur te verkrijgen. Het wordt vaak in keukens, wc's en badkamers gebruikt vanwege de hoge vochtbestendigheid.

Glasvezelbehang

Er is ook glasvezelbehang die meestal breder is (1 meter) dan gewoon behang (52 centimeter). Bij deze behangsoort wordt 'de muur ingesmeerd' met 'speciale lijm' en een 'roller'. Het teveel aan lijm wordt eronder vandaan/ glad gestroken met een 'plastic spatel'. De Glasvezels moeten worden afgewerkt met 2 lagen '(muur)verf'.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Wallpaper op Wikimedia Commons