Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Beeldmerk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een beeldmerk oftewel logo is een grafische uiting die bijvoorbeeld met een bedrijfs- of productnaam geassocieerd wordt. Het woord "logo" komt van het Griekse woord "ὁ λογος", wat kan worden vertaald als "woord") is een teken van letters dat symbool staat voor een woord of combinatie van woorden. Een beeldmerk bestaat vooral uit een beeld dat overeenkomt met het merk. Zo is bijvoorbeeld het beeldmerk van Puma ook daadwerkelijk een poema. Een vignet is een abstract (beeld zonder herkenbare voorstelling) teken dat na associatie met het merk herkend kan worden als zijnde het merk. Te denken valt hier aan bv. de 3 strepen van Adidas. Het kleurgebruik bij al deze varianten is erg belangrijk, ook de vormentaal en lettertypes.

Vaak worden bovenstaande onderdelen in combinatie gebruikt waardoor de losse termen door elkaar gebruikt worden hetgeen verwarring schept over de juiste terminologie.

Veranderende definities

In het hedendaags taalgebruik gebruikt men logo en beeldmerk niet altijd meer als synoniemen. In de aangepaste definitie wordt een logo gevormd door een beeldmerk, een woordmerk of combinatie van beide. De betekenis van beeldmerk wordt hierbij beperkt tot de tekening. Het woordmerk is de merknaam geschreven in een bepaalde lettertype en grootte. De onderlinge positie en maatverhoudingen van het beeldmerk en woordmerk zijn doorgaans vastgesteld. Het logo kan daarnaast ook een pay-off of slogan bevatten. Internationale organisaties kennen soms meerdere varianten van het logo, waarbij het woordmerk en/of de pay-off worden vertaald en het beeldmerk gelijk blijft.

Bij geanimeerde logo's bewegen onderdelen van het logo volgens een vast patroon ten opzichte van elkaar. De animatie is dan onderdeel van het logo. De animatie kan worden gecombineerd met een kleine melodie, ook wel soundlogo genoemd. Soundlogo's worden bijvoorbeeld gebruikt aan het einde van sommige radioreclames. (Uitzendbureau Randstad noemt in radioreclames doorgaans geheel niet haar naam, maar laat als afsluiting het soundlogo horen.)

Beschermingsregelingen

De schrijver van een boek heeft automatisch auteursrecht op zijn werk. In de Benelux kunnen merkhouders een monopolie verkrijgen op hun merken, op voorwaarde dat het merk in het Benelux-merkenregister is ingeschreven.

Een beeldmerk wordt sowieso door het auteursrecht beschermd, maar kan daarnaast ook als geregistreerd beeldmerk beschermd zijn door het merkenrecht. Ook een slogan kan worden beschermd door het merkenrecht én door het auteursrecht.

De merkenwetgeving verschilt overigens van de overige industriële eigendomswetten, omdat de bescherming van het merk oneindig kan worden vernieuwd. De overige beschermingsregelingen voor intellectueel eigendom kennen een tijdslimiet.

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Logos op Wikimedia Commons.

rel=nofollow