Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Controle

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Bedwingen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Controle is een begrip met meerdere betekenissen, afhankelijk van de context. Het is bijvoorbeeld de toezicht op de juiste werking van een toestel, op het naleven van de voorschriften, op het al of niet aanwezig zijn van een fout. Controle is ook de mate van beheersing / van bedwang / bedwingen. Een ingrijpende mate van bemoeienis wordt ook controle genoemd.

Een controle is een instrument dat te allen tijde gevoerd kan worden, voortdurend of periodiek. Verder is controle vaak ten behoeve van de veiligheid of voorkomen van fouten.

Controle/beheersing op/van emoties

Hoofdartikel.png Zie Zelfbeheersing voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Afgezien van dat de handhavende machten die er zijn controleren op buitensporige emoties en/of gedrag van mensen, moet ieder individu zelf ook zijn eigen emoties beheersen oftewel onder controle hebben en houden.

De controlerende macht

Volgens het idee van de Trias Politica bestaat macht uit de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Alle drie van deze machten zijn uit op de controle over burgers. Omdat deze machten gescheiden zijn en intern worden gecontroleerd, is de controle gelegitimeerd. De politie heeft de uitvoerende macht en kan burgers controleren door bijvoorbeeld preventief te fouilleren.

"De 100% controle"

Sinds 2003 worden op Schiphol de zogenaamde 100% controles uitgevoerd. Deze controles worden gedaan op vluchten naar bepaalde streken waar een hoge percentage kans op bolletjesslikkers is. De Hoge Raad maakte in 2007 een eind aan deze hoogst omstreden controles, waarbij reizigers 'in de lichaamsholtes' bevoeld worden.

Zie ook

Externe links

  • Artikel omstreden 100%-controles onwettig[1]