Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Balatonmeer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Balatonmeer (Hongaars: Balaton; Duits: Plattensee) is een meer in Hongarije. Met een oppervlakte van 592 km² is het het grootste meer van Midden-Europa.

Strikt genomen is de benaming Balatonmeer een pleonasme: de laatste lettergreep in de naam, to(n), betekent namelijk reeds 'meer'. De Hongaren hebben het dan ook over het Balaton of liefkozend A Balcsi.

Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: de lengte is 79 km, de grootste breedte 15 km. De maximale diepte is 12 meter, de gemiddelde diepte bedraagt echter slechts drie meter, waardoor het water 's zomers relatief warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dat land. In de zomermaanden worden er in diverse badplaatsen lange afstand zwemwedstrijden georganiseerd naar de tegenoverliggende oever. Het Balatonmeer beschikt over een eigen luchthaven in de zuidwesthoek van het meer bij Sármellék (Hévíz-Balaton Airport) waar veel chartervluchten uit Duitse steden op aanvliegen. Langs de zuidoever ligt de autosnelweg M7 die het Balaton met Boedapest en de Kroatische grens verbindt.

Het meer heeft in het door land omsloten Hongarije de bijnaam "de Hongaarse Zee". In het midden wordt het meer vrijwel in tweeën gedeeld door het schiereiland Tihany: de doorgang is aan de zuidkant 1,5 km breed. De voornaamste waterleverancier is de rivier de Zala. Het meer is een endoreïsch bekken en de enige waterafvoer vindt plaats via het kanaal Sió.

Oevers

De noordoever (beschermd als Nationaal park Balaton-hoogland) wordt gekenmerkt door wijnbouw op de basalthellingen van de uitgedoofde vulkanen. Het kuurstadje Balatonfured geldt als de belangrijkste toeristenplaats van de noordoever. Verder is Keszthely een belangrijke bestemming aan de noordelijke oever van het meer. Het verloop aan de zuidoever is gering en deze wordt daarom veel door gezinnen met kinderen bezocht. Siófok is er de grootste badplaats. Het water van het Balatonmeer is zoet en van goede kwaliteit.

Schilders

Het is een meer met vele gezichten en heeft reeds talloze schilders geïnspireerd, waarvan de belangrijkste volgens velen József Egry is. In Badacsony is een museum te vinden waar zijn belangrijkste werken hangen.

Wijnbouw

De zuidoever (Balatonlelle) evenals de noordoever (Csopak - Badacsony - Zanka) lenen zich uitstekend voor wijnbouw. Een tiental variëteiten gedijen uitstekend op afwisselend rode aarde (Csopak), vruchtbare vallei (Scisco) en vulkanische ondergrond (Badacsony). Na de val van het communisme verdween ook het zware juk op de wijnboeren om enkel massawijn te produceren voor eigen volk. De passie om wijnen van kwaliteit te maken is weer opgelaaid bij een aantal jonge wijnboeren die meestal goed geschoold zijn door verblijven in typische wijnlanden als Frankrijk en Italië. Hongarije als wijnland heeft zeer goede klimatologische omstandigheden om een goede kwaliteitswijn te maken. Er zijn al vaak meerdere medailles op internationale wijnbeurzen behaald.

Steden en dorpen

Noordkust
van Oost naar West: Balatonfőkajár - Balatonakarattya - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Balatonalmádi - Alsóörs - Paloznak - Csopak - Balatonfüred - Tihany - Aszófő - Örvényes - Balatonudvari - Fövenyes - Balatonakali - Zánka - Balatonszepezd - Szepezdfürdő - Révfülöp - Pálköve - Ábrahámhegy - Balatonrendes - Badacsonytomaj - Badacsonytördemic - Szigliget - Balatonederics - Balatongyörök - Vonyarcvashegy - Gyenesdiás - Keszthely
Zuidkust
van Oost naar West: Balatonakarattya - Balatonaliga - Balatonvilágos - Sóstó - Szabadifürdo - Siófok - Széplak - Zamárdi - Szántód - Balatonföldvár - Balatonszárszó - Balatonszemes - Balatonlelle - Balatonboglár - Fonyód - Bélatelep - Balatonfenyves - Balatonmáriafürdő - Balatonkeresztúr - Balatonberény - Fenékpuszta - Szólád

Externe link

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Lake Balaton op Wikimedia Commons

46°46′56″N, 17°33′46″E