Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bacteriestam

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bacteriestam oftewel bacteriële stam is een verzameling bacteriën die afstamt van één enkele geïsoleerde bacterie. Iedere bacterie bezit daardoor exact dezelfde genetische eigenschappen als de oorspronkelijke bacterie.

Opmerkingen:

  • De term bacteriestam heeft niets te maken met het begrip stam zoals gebruikt in de taxonomie.
  • Ook bij subtypen van andere micro-organismen, zoals virussen en schimmels wordt gesproken van stammen.

Nomenclatuur

Iedere bacteriestam behoort tot een bepaalde soort (bijvoorbeeld E. coli). Als precies bekend is wat de genetische verschillen zijn met die van andere stammen van dezelfde soort, krijgt de stam een eigen naam door toevoeging van een naam of letter-cijfercombinatie aan de soortnaam. Zo zijn "Escherichia coli EPEC" en "Escherichia coli ETEC" verschillende stammen van E. coli [1].

Bij virussen is de naamgeving anders. A/Vietnam/1194/2004 (H5N1) is een stam van het subtype H5N1 van het influenza-virustype A. Het is speciaal gekweekt voor de productie van een griepvaccin, komt oorspronkelijk uit Vietnam en is in 2004 geïsoleerd [2].

Ontstaan van nieuwe stammen

Het DNA van een bacterie kan veranderen door spontane mutatie, omgevingsfactoren, contact met een vreemde bacterie of door menselijk ingrijpen met behulp van genetische modificatie. Een bacterie met veranderde genetische eigenschappen is het begin van een nieuwe stam. Zo'n bacteriestam is te beschouwen als een verzameling genetische kopieën van één enkele bacterie, die tezamen een variëteit van een bacteriesoort vormen.

Toepassingen

Door middel van een reincultuur [3] kan een zuiver isolaat worden verkregen van bacteriën van één enkele stam. Het kweken van een reincultuur kan dienen voor de identificatie van de stam bij diagnostisch onderzoek of bij taxonomie, of voor toepassing in de industrie en wetenschappelijk onderzoek.

Bacteriestammen worden inmiddels op talloze wijzen benut. Enkele voorbeelden:

  • Een medische toepassing is de inname van bacteriën tegen de ziekte van Crohn[4].
  • Voor diabetespatiënten wordt insuline gemaakt met behulp van genetisch gemanipuleerde E coli-bacteriën.
  • Ook worden genetisch gemodificeerde bacteriën gebruikt voor de productie van aminozuren als additief in veevoer.
  • De culturen die gebruikt worden bij de productie van yoghurt bevatten bacteriestammen die per fabrikant verschillen[5].   Zie ook: Lactobacillus casei

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow