Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Avesta (literatuur)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Perzen bezaten een rijke, godsdienstige literatuur, waarvan de Avesta een onderdeel is. Deze bundel boeken is bewaard gebleven in India, in de buurt van Bombay, waar de Parsi's wonen. De Avesta is pas in de derde eeuw van onze tijdrekening opgetekend. Voordien bestond er enkel een mondelinge overlevering, en de canonisatie van de tekst is pas in de vijfde of zesde eeuw afgerond. Het oudste bestandsdeel bestaat uit de gatha's, liederen die aan Zarathoestra zelf worden toegeschreven.

Er is een godsdienstige verwantschap met de Veda's: de Indische goden Mitra en Varoena zijn verwant met de Perzische Mithras en Ahoera Mazda. Dit komt doordat zowel de Perzen als de Indiërs in het verleden beïnvloed zijn door de Ariërs, die deze godsdiensten met zich meebrachten.

Zie ook

Weblinks