Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

August Hirt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

August Hirt (Mannheim, 28 april 1898Schluchsee, 2 juni 1945) was een anatoom die in de naziperiode aan het hoofd stond van de experimenten in het Natzweiler-Struthofkamp. Hij was verbonden aan de universiteit van Straatsburg.

Biografie

Hirt, de zoon van een Zwitsers koopman, bezocht het Karl-Friedrich-Gymnasium in Mannheim (Duitsland). In 1914 meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger. In 1916 werd zijn bovenkaak door een kogel doorboord. Hij werd gedecoreerd met een IJzeren Kruis en ging terug naar school. Vervolgens ging hij in Heidelberg geneeskunde studeren. Hij doctoreerde in 1922 op het proefschrift Der Grenzstrang des Sympathicus bei einigen Sauriern, en habiliteerde in 1925 met het thema Über den Faserverlauf der Nierennerven.

Hirt was hoogleraar aan de universiteiten van Heidelberg, Greifswald, Frankfurt en de Rijksuniversiteit Straatsburg.

Gedurende WO II

Hirt was algemeen verantwoordelijke voor alle experimenten in het Natzweiler-Struthofkamp, waar geëxperimenteerd werd met gif- en mosterdgas (Lost), vitamines en virussen. Zelf deed hij vooral anatomische onderzoeken en vitamineonderzoek. Dr. Niels Eugen Haagen deed virusonderzoek en Karl Wimmer de experimenten met de gassen.

Op 2 augustus 1943 kwam een transport aan van 86 Joodse gevangenen uit het concentratiekamp Auschwitz. Zij werden in de loop van de maand vergast en voor onderzoek naar de universiteit gebracht.[1][2] De concrete onderzoeken op de lichamen zijn onbekend. De schedels zouden gebruikt worden om de schedelcollectie van Straatsburg in het Anatomisch Instituut aldaar op te bouwen.[3] Ter herdenking van dit bewuste transport hangt een gedenkteken aan de buitenmuur van de universiteit.

Oorlogseinde en dood

Tijdens een bombardement op Straatsburg op 25 september 1944 kwamen Hirts echtgenote en zoon om het leven. Na de bevrijding van Straatsburg eind november 1944 vluchtte August Hirt met zijn dochter naar Tübingen, waar hij bleef tot de geallieerden Württemberg innamen. Daarna dook hij onder bij boeren in het Zwarte Woud. Op 2 juni 1945 schiet hij zichzelf neer in Schönenbach. Hij werd begraven in Grafenhausen.

In 1952 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld door een Franse rechtbank in Metz, die niet op de hoogte was van zijn overlijden.[4]

In 2015 werd zijn stalencollectie van slachtoffers teruggevonden door aanwijzingen uit een brief die dateerde uit 1952.

Weblinks

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met August Hirt op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º jewishgen.org Natzweiler experiments
  2. º nizkor.org Blok 10 Hirt
  3. º jewishvirtuallibrary Collectie
  4. º De standaard, 21 juli 2015, Resten nazislachtoffers ontdekt in Franse universiteit: „De Duitse anatomist en nazidokter August Hirt werd in 1952 ter dood veroordeeld door een Franse rechtbank. De rechtbank was echter niet op de hoogte van het feit dat hij in 1945, bij de val van nazi-Duitsland, zelfmoord had gepleegd”