Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Athenaeum – Polak & Van Gennep

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Athenaeum - Polak & Van Gennep)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Athenaeum – Polak & Van Gennep is een Nederlandse uitgeverij, gevestigd te Amsterdam. De uitgeverij is vooral bekend om haar omvangrijke bibliotheek van Griekse en Romeinse literatuur, en om de vele titels uit de wereldliteratuur in de breedste zin, met auteurs variërend van Franz Kafka tot Willem Elsschot en van Marguerite Yourcenar tot Ida Gerhardt. Het vlaggenschip van de uitgeverij is de ’Gouden Reeks’, een serie luxe uitgaven in cassette waarin klassiekers in een nieuwe vertaling verschijnen, vaak rijk geïllustreerd.

Geschiedenis

De oorspronkelijke uitgeverij onder deze naam werd in 1962 opgericht door Johan B.W. Polak (1928-1992) en Rob van Gennep (1937-1994), en is beroemd om haar bijna bibliofiele, kwalitatief hoogstaande en goed vertaalde klassieken. Yourcenar vond er onderdak, maar ook de eerste druk van De taal der liefde (1972), door een schrijver die toen nog G. K. van het Reve heette, zag er het licht. De uitgeverij gaf ook het literair tijdschrift Merlyn uit.

Van Gennep was de sociaal bevlogen uitgever; hij hield zich vooral met linkse literatuur en politiek bezig. Polak was vooral de man van de letterliefde, die het niet veel uitmaakte of een boek goed verkocht of niet, als hij vond dat dat boek uitgegeven hoorde te worden. „Als uitgever ben ik natuurlijk totaal mislukt”, placht hij te zeggen.[feit?] Financieel was zijn onderneming inderdaad geen succes, maar Polak kon zich dat veroorloven: hij had van zijn ouders een groot kapitaal geërfd.

Eind jaren zestig bleek dat er verschillen van inzicht of stijl bestonden tussen beide uitgevers, en ze gingen in goede verstandhouding uiteen in twee zaken, Van Gennep onder zijn eigen naam en Polak onder de oorspronkelijke naam. Athenaeum – Polak & Van Gennep bleef zelfstandig tot het einde van de jaren tachtig. Daarna was de uitgeverij een imprint van uitgeverij Querido, maar inmiddels is ze, evenals Querido, zelfstandig binnen de Weekbladpersgroep.

Weblink

rel=nofollow