Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Asella van Rome

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Asella (Rome, 334 - ca. 405) zou een Romeinse geestelijke en maagd geweest zijn.

Biografie

Volgens de legende werd zij op reeds haar tiende non en toen zij twaalf jaar was verhuisde zij naar een cel in Rome, waar zij de rest van haar leven verbleef. Van daaruit leidde zij een groep gelijkgezinde vrouwen. Zij verliet haar cel alleen om de mis bij te wonen en om de graven van de martelaren te bezoeken. Zij kreeg er ook bezoek van Palladius van Galatië, bisschop van Helenopolis in Bithynië. Asella was één van de toegewijde volgelingen van de kerkvader Hiëronymus, die haar bij zijn vertrek uit Rome een brief schreef, waarin hij haar vroeg aan hem te denken en te bidden dat zijn reis voorspoedig zou verlopen. Haar levensgeschiedenis werd genoteerd door dezelfde Hiëronymus, die haar een 'bloem van de Heer' noemde.

Haar naam, "asella", is Latijn voor "ezeltje". Als voornaam verwijst deze naam naar geduld en arbeidzaamheid, wat verband houdt met de gehoorzaamheid van de ezel.

De relieken van de Heilige Asella worden vereerd in een wassen schrijn, dat bewaard wordt in de kerk van San Siro e San Sepolcro, in de parochie van Sint-Abundius te Cremona. Haar feestdag is op 6 december.

q1296256 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow