Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Arno Bonte

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Arno Bonte (28 februari 1978, Rotterdam) is een Nederlands GroenLinks-politicus. Hij is op dit moment fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam.

Levensloop

Bonte werd geboren in Rotterdam. Sinds 1998 is hij politiek actief: als voorzitter van de Rotterdamse Jongerenraad en als lid van de jongerenfractie van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Als lid van de jongerenfractie van DWARS nam hij in 2001 deel aan de onderhandelingen voor het zogenaamde Paprika-akkoord tussen DWARS, Jonge Socialisten en het CDJA. De drie jongerenorganisaties legden daarin de contouren vast voor een eventuele coalitie tussen hun moederpartijen.[1] Hij stond in 2002 en 2003 op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer, in 2002 ook op de lijst voor de Rotterdamse gemeenteraad en in 2003 ook op de lijst voor de Eerste Kamer. In geen van de gevallen werd hij direct gekozen.

Sinds 2005 zit Bonte in de Rotterdamse gemeenteraad. Hij voerde het woord over milieu, sociale zaken, verkeer, huisvesting en ruimtelijke ordening. Hij haalde veelvuldig landelijke media met onorthodoxe voorstellen: zo stelde hij onder andere voor de Vierdaagse van Nijmegen naar Rotterdam te verplaatsen,[2], een zeppelinhaven aan te leggen in Rotterdam[3] en anticonceptiepillen te verspreiden onder duiven[4]. Ook organiseerde hij verzet tegen de snelle invoering van de OV-chipkaart[5] en nam hij het initiatief voor een Rotterdams klimaatplan.[6] Zijn vele initiatieven leverden hem een niet onverdeeld positieve reputatie op: omdat Bonte "bijna dagelijks een vers plan de media [inhoest]" noemde een columnist hem een "blaaskaak" en "brulkikker".[7] Later werd hij door dezelfde journalist een "blindganger" genoemd omdat hij "wekelijks z'n longetjes leeg [hijgt] op kolderieke proefballonnen, waarmee hij de hele raadszaal in de slappe lach krijgt."[8] In 2010 werd hij lijsttrekker: de partij ging van twee naar drie zetels in de Rotterdamse gemeenteraad maar bleef buiten het college van burgemeester en wethouders.

Bonte werkte voor Abvakabo FNV (2004-2006), Milieudefensie (2006-2008), het landelijke bureau van GroenLinks (2008-2009) en Plan Nederland (sinds 2010) als woordvoerder of communicatieadviseur. In 2005 was hij -onsuccesvol- kandidaat voor het voorzitterschap van FNV Jong[9] In 2009 stelde Bonte zich als duo samen met David Rietveld, raadslid van GroenLinks in Den Haag kandidaat als voorzitter van GroenLinks. De kandidatencommissie wees hun kandidatuur echter af: Bonte werd vervolgens bestuurslid publiciteit en campagnes.[10]

In januari 2008 stelde Bonte samen met David Rietveld voor de verkoop van vuurwerk aan banden te leggen.[11] In 2009 zette hij zijn voorstellen over vuurwerk om in een het burgerinitiatief Meer Plezier met Minder Vuurwerk.[12] Samen met David Rietveld nam hij het initiatief om vuurwerk uitsluitend door professionals af te laten steken. Dit was het eerste digitale burgerinitiatief. In April 2009 gaf de vaste commissie voor VROM aan dat dit initiatief ondanks ruim 63.000 ondertekenaars niet ontvankelijk wordt verklaard.[13] In december 2009 stelde hij samen met Rietveld voor om drankgebruik bij het afsteken van vuurwerk strafbaar te stellen.[14]

Voetnoten

  1. º Trouw Januari 2002 "Jongeren willen af van Paars"
  2. º De Telegraaf, 28 Oktober 2005 "Verhuis Vierdaagse van Nijmegen naar Rotterdam"
  3. º De Volkskrant 27 September 2007 "Sexy luchtschip als icoon van havenstad"
  4. º Trouw 9 Mei 2009 "GroenLinks: Rotterdamse duiven moeten aan de pil"
  5. º De Volkskrant. Juli 25 2007 "Vertraging ov-kaart Rotterdam dreigt; Er zijn nog veel onopgeloste problemen met de vervanger van de strippenkaart"
  6. º De Telegraaf 1 Maart 2007 "Klimaatplan moet stad beschermen"
  7. º De Telegraaf 3 November 2005 "Kwaakspraak"
  8. º De Telegraaf 3 Januari 2008 "Rotterbám"
  9. º NRC Handelsblad, 28 November, 2005 "Dat woord nooit gebruiken"
  10. º lokalekracht.nl
  11. º Bonte A. en D. Rietveld NRC Handelsblad 2 Januari, 2008 "Gemeenten moeten vuurwerk beperken; Oud-en-nieuwviering Loopt de Nederlandse vuurwerktraditie niet uit de hand?"
  12. º Bonte A. en D. Rietveld in Trouw 7 Januari 2009 "Vuurwerk afsteken kan ook veilig en feestelijk"
    GroenLinks wil sobere oud en nieuw op GeenStijl.nl
  13. º De Jong, S. en P. van Os NRC Handelsblad 7 Mei 2009 "Het droeve lot van burgers op het Binnenhof; Het drie jaar oude burgerinitiatief is geen succes, slechts één burger haalde de Tweede Kamer"
  14. º De Telegraaf 29 december 2009 dinsdag "Nuchter knallen"

Externe links