Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Apostelengenootschap

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In Hoegaarden bestaat sinds 1631 een apostelengenootschap of apostelgenootschap. Dit genootschap bestaat uit twaalf ’apostelen’, reserves en ’discipelen’. Het lidmaatschap wordt doorgegeven van vader op zoon, of indien er geen zonen zijn, via de schoonzonen, of na door het apostelgenootschap als lid te worden voorgesteld. Bepaalde familienamen komen daarom al eeuwen voor in het genootschap, zoals bijvoorbeeld Stockmans, Taverniers of Nijs. De discipelen dragen ieder jaar de palmezel, het beeld van Christus op een ezel, op Palmzondag in de palmprocessie. Deze processie vertrekt na de palmwijding in de Sint Gorgoniuskerk, en loopt door ’de Cuype’, het centrum van het dorp. Honderden kinderen volgen de viering, de palmwijding en de processie. Zij lopen en dragen groene buxustakken, bevestigd op een stok en versierd met witte lintjes of paaseieren. In het Hoegaards dialect ook ’palmaai’ genoemd.

Het genootschap heeft statuten neergeschreven in een codex. Het oudste confrerieboek is een papieren codex uit 1632. Een beschrijving en analyse van deze codex kan men terugvinden in het boek 350 jaar palmprocessie in Hoegaarden (1981), samengesteld door L. Van Buyten, emeritus lector KUL. In 1931 werd naar aanleiding van driehonderdjarig bestaan van het genootschap besloten om met een nieuw boek te beginnen; de statuten uit dit nieuwe boek worden nu nog steeds geraadpleegd. In 2006 werd, naar aanleiding van 375 jaar palmezelsprocessie, opnieuw een boek uitgegeven, getiteld De palmezelsprocessie, onder redactie van Luc Knapen en Patrick Valvekens.

Ieder jaar schrijft de secretaris een verslag van de activiteiten neer in het dagboek van het apostelgenootschap.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow