Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Antoon Ariën

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Antoon Ariën (? – Tessenderlo, 18 juli 1944) was een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus voor het VNV.

Levensloop

Hij vestigde zich als uit het Antwerpse afkomstige ingenieur te Tessenderlo, waar hij actief was in de chemische industrie. In 1940 werd hij aangesteld als secretaris van de corporatie van de chemische nijverheid. Tevens was hij actief als VNV-arrondissementsleider voor Noord-Limburg, in deze hoedanigheid was hij een sterk pleitbezorger van een hardhandige aanpak van de verzetsstrijders[1] en de oprichting van een LimburgseHilfsfeldgendarmerie[2] (naar Antwerps voorbeeld). Hij volgde deze opleiding en nam vervolgens deel aan verscheidene razzia’s.[3]

In februari 1944 werd hij tijdens de Duitse bezetting van België aangesteld als burgemeester te Tessenderlo.[4] Datzelfde jaar op 18 juli 1944, twee maanden voor de bevrijding, werd hij door verzetsstrijders in de ’bossen van de 70 Zillen’ neergeschoten.[1] Tijdens zijn uitvaartplechtigheid op 22 juli 1944, waren tal van VNV-topleden aanwezig, waaronder Hendrik Elias, commandant-generaal van de Dietsche Militie Joris Vansteenland, adjunct-algemeen secretaris Piet Wyndaele en algemeen propagandaleider Karel Lambrechts. Tevens was de leider van de Vlaamsche Wachtbrigade Christiaan Turcksin ook present. Tijdens Ariëns begrafenis zou, volgens Jos Bouveroux, de VNV-top principieel beslist hebben tot tegenterreur over te gaan.[3]

In 2009 verscheen over zijn levensloop de biografie Antoon Ariën: dader en slachtoffer van Pieter Jan Verstraete.[5][6]

Voorganger:
?
Oorlogsburgemeester van Tessenderlo
1944
Opvolger:
Paul Clerckx

Bronnen, noten en/of referenties