Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Anton van Wilderode

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cyriel Paul Coupé (Moerbeke-Waas, 28 juni 1918 - Sint-Niklaas, 15 juni 1998) was een Vlaams schrijver, dichter en vertaler, bekend onder het pseudoniem Anton van Wilderode.

Anton Van Wilderode is vooral bekend om zijn vertalingen van Romeinse schrijvers, in de eerste plaats Vergilius. Vele van zijn geschriften vertonen een Vlaamsgezinde inspiratie.

Leven

Cyriel Coupé’s vader was huisschilder, gelegenheidsdichter en amateurtoneelspeler; en moeder was huisvrouw. Cyriel groeide op met zijn tweelingbroer Filemon Piet en zijn acht jaar oudere broer Jozef (die eveneens priester werd).

Vanaf 1938 volgde een priesteropleiding aan het Seminarie in Gent. Op 21 mei 1944 werd hij tot priester gewijd in de Sint-Baafskatedraal te Gent. Daarna studeerde hij nog twee jaar klassieke filologie aan de universiteit van Leuven.

In 1946 werd hij leraar aan het Sint Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas. waar hij zelf het middelbaar onderwijs had gevolgd. Hij zou hier leraar blijven tot zijn pensionering in 1983. In de loop der jaren werden een aantal van zijn voormalige leerlingen ook schrijver; onder anderen Paul Snoek, Tom Lanoye, Dirk Van Bastelaere en Erik Spinoy.

Literaire loopbaan

Zijn eerste gedicht waarbij hij het pseudoniem Anton van Wilderode gebruikte, getiteld Wake, verscheen in 1939 in Dietsche Warande en Belfort. Zijn debuutnovelle Dis al verscheen datzelfde jaar in het tijdschrift Nederland, onder het pseudoniem Maurits Wille. Een eerste dichtbundel van zijn hand verscheen in 1943: De moerbeitoppen ruischten en werd reeds als manuscript bekroond moet de Poëzieprijs voor Oost-Vlaanderen.

In 1947 werd hij redacteur van Dietsche Warande en Belfort. Hij werkte ook mee aan andere tijdschriften, waaronder Roeping, Nieuwe Stemmen en Kunsttijdschrift Vlaanderen.

Pseudoniem

Cyriel Coupé koos de voornaam Anton, omdat Sint Antonius de patroonheilige was van zijn geboortedorp. De familienaam van Wilderode koos hij uit de telefoonboek.

Varia

Op een reeks gedichten van zijn hand werd in 2011 de Cantate Wilde Roos voor orgel, hoorn in F, koor, klavier (orkest), percussie en solisten gecomponeerd door de componist-pianist Peter Ritzen.

rel=nofollow