Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Anton Leszczewicz

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Leszczewicz

Anton Leszczewicz s.m. (Wojstom, 30 september 1890Rosica, 17 februari 1943) was een rooms-katholiek priester van Litouwse afkomst.

Leven

In 1909 ging hij naar het enige katholieke seminarie in Sint-Petersburg en in 1914 werd hij priester gewijd. Hij werd onderpastoor (kapelaan) in Irkoetsk in Siberië en vervolgens in Czyt.

In 1920 werd hij werkzaam in Harbin (Mantsjoerije) in de Poolse parochie „H. Stanislaus“. Hij onderwees er godsdienst en Latijn in Russische en Poolse scholen. In 1924 werd hij pastoor van de nieuwe parochie van de H. Josaphat voor de Polen en volgde er de bouw van een kerk en een pastorie op. Hij opende een dagverblijf en school voor de arme kinderen en stond de noodlijdenden bij. Hij verliet Harbin in 1937 en reisde via Tokio en Rome naar Polen, waar hij toetrad tot de marianisten. Zoals hij wenste, werd hij naar het tehuis van de marianisten gezonden in Druja, in de streek van Vilnius, waar hij zich toelegde op het pastoraal werk, de huishouding en schoolonderricht. In 1939 werd Druja bezet door de bolsjewieken en in 1941 door de Duitsers. Hij werd kort nadien aangesteld tot superior van de missie over de Dzwinarivier, een gebieden dat door de Sovjet-Unie was ingenomen. Hij startte daar de kerstening van het gebied, samen met een groep priesters-marianisten en zusters van de „Dienaressen van Jezus in de Eucharistie”. Tijdens een strafexpeditie tegen de partizanen, bleef hij vrijwillig bij zijn gelovigen en werd samen met hen op 17 februari 1943 in Rosica levend verbrand door de nazi’s.

In 1999 werd hij door paus Johannes Paulus II in Warschau zalig verklaard, als een van de 108 Poolse martelaren van de Tweede Wereldoorlog. Hun gedenkdag is op 12 juni.

Linken

Q2042435 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow