Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Antiquariaat

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een antiquariaat is een winkel waar oude boeken, kaarten en prenten worden verkocht. De eigenaar wordt antiquaar genoemd – niet te verwarren met een antiquair.

Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen antiquariaten die uitverkochte, vaak oude en kostbare, maar ook nieuwe, bibliofiele boeken verkopen, en moderne antiquariaten die gebruikte, maar nog leverbare boeken aanbieden. De laatste worden ook wel tweedehandsboekhandels genoemd; in sommige gevallen beschikken zij ook over een ramsjafdeling. Er zijn ook antiquaren die enkel een verzendantiquariaat beheren, en die hun klanten vinden door het rondsturen van catalogi en tegenwoordig ook in toenemende mate door het beheren van een eigen website; na bestelling wordt de klant het gevraagde toegestuurd. Naast antiquariaten die 'gewone' boeken verkopen zijn er onder andere ook stripantiquariaten waar stripboeken worden verkocht.

Tegenwoordig vormen ook gespecialiseerde internetsites een aparte categorie van antiquariaten, zoals AddAll en Eurobuch. Deze verwijzen naar verschillende ondernemingen die bestaan door namens een groot aantal antiquaren boeken te verkopen. Bekende namen zijn het Nederlandse Antiqbook, de Canadese website Abebooks en het Duitse Choosebooks (ZVAB).

Er is een Nederlandse vakvereniging voor antiquaren Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren. Deze beschermt de koper, zodat men zeker kan zijn van hetgeen men koopt.

Literatuur

Zie ook