Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Annie Abrahams

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Annie Abrahams (Biest-Houtakker, 17 mei 1954)[1] is een Nederlands kunstenaar. Ze werkt sinds 1987 vanuit Montpellier en Nice als beeldend kunstenaar, docent en curator. Ze exposeerde in het Centre Georges Pompidou, de Galerie nationale du Jeu de Paume en op allerlei plaatsen wereldwijd.

Biografie

Abrahams behaalde in 1978 haar doctoraal (master) in biologie aan de Universiteit Utrecht. Hierna was ze wetenschappelijk onderzoeker en lerares biologie, en in 1985 behaalde ze haar diploma met als hoofdvak schilderen aan de kunstacademie van Arnhem. Vervolgens ging ze in 1987 met een kunsttoelage van de overheid naar Frankrijk, waar ze sindsdien woont. Van 2002 tot 2007 gaf ze les aan de kunstfaculteit van de Universiteit van Montpellier. Ze organiseerde en cureerde verschillende projecten en performances voor Panoplie.[2][3]

Ze richtte zich aanvankelijk vooral op schilderkunst, collages, installaties en performances. Aan het begin van de jaren negentig begon ze technologie te gebruiken voor haar kunstuitingen en in de loop van de jaren verbreedde ze haar spectrum met videokunst, mediakunst en internetkunst. Haar eerste werk op het gebied van telepresence toonde ze in 1996 in een galerie in Nijmegen. Verder brengt ze networked performance art voort, ook wel cyberformances of internetperformances genoemd. Het is voor haar een logische keuze, omdat het leven van mensen tegenwoordig voor een belangrijk deel plaatsvindt op het internet, waardoor het voor velen een natuurlijke woonplaats is geworden.

Haar werk werd in bekende musea in Parijs vertoond, zoals tijdens exposities in het Centre Georges Pompidou, de Galerie nationale du Jeu de Paume en het Théâtre Paris-Villette, maar ook elders in het land zoals in verschillende CRAC's (Centres régional d'art contemporain) zoals die van Sète en Languedoc-Roussillon. Ook werd haar werk in andere landen vertoond zoals in de musea voor hedendaagse kunst in Ljubljana (CONA), Zagreb, Castellón de la Plana en Tokio, de HTTP Gallery in Londen en het Black Mountain College Museum + Arts Center in Asheville, North Carolina.

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Annie Abrahams op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º RKD, Anna Abrahams
  2. º Bram.org, Annie Abrahams (autobiografie) / cv
  3. º Digital Arti, Panopli
rel=nofollow
rel=nofollow