Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alphonse Delmeire

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alphonse Delmeire, codenaam 'Canticle' (2 of 4 september 1919 - 7 juni 1944) was een Belgische zigeuner die SOE-agent was tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2]

Delmeire kon amper lezen of schrijven.

Delmeire was 19-jaar oud toe hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeroepen in het Belgisch leger. Na de nederlaag van het Belgische leger vluchtte hij naar Engeland, waar hij gerecruteerd werd door de SOE. Hij moest oorspronkelijk een W/T-radio set leveren aan de agent F. Vergucht ('Duncan'), maar door de slechte weersomstandigheden werd de missie gecancelled.

Op 1 maart 1942 werd Delmeire gedropt nabij Douai om contact te maken met Armand Campion. De Britten wisten toen nog niet dat Campion gearresteerd was en voor de Duitsers was beginnen te werken. Door slechte navigatie belande Delmeire niet in de buurt van zijn landingspunt, waardoor hij vermeed meteen bij de landing te worden gearresteerd door de klaarliggende Duitsers. Diezelfde maand werd hij alsnog gearresteerd toen hij contact probeerde te maken tijdens een op voorhand afgesproken ontmoeting met Campion.[3]

Delmeire werd op 7 juni 1944 onthoofd in de gevangenis van Wolfenbüttel.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Beheaded by Hitler: Cruelty of the Nazis, Civilian Executions and Judicial Terror 1933-1945, Colin Pateman, Fonthill Media 2014, 240p.
  2. º Delmeire, Alphonse
  3. º Royal Air Force operations for SIS and SOE 1940-1942