Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Alonso Rodríguez

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alonso Rodríguez (Segovia, 1598Caaró bij São Miguel das Missões (missie), 15 november 1628) was een Spaanse jezuïet-missionaris, martelaar en is een katholieke heilige.

Hij werd in 1624 priester gewijd en werd missionaris in Brazilië en Paraguay. Samen met Rocco Gonzalez stichtte hij verschillende jezuïetenreducties, zoals San Ignacio Miní en ook de steden Posadas en Encarnación. In november 1628 stierf hij in Caaró (tegenwoordig in de provincie Rio Grande do Sul in Brazilië gelegen) de marteldood, samen met Rocco Gonzalez. Rodriguez werd met een tomahawk doodgehakt. Twee dagen later stierf ook de Spaanse jezuïet-missionaris Juan de Castillo hier de marteldood.

Hij werd in 1934 zaligverklaard door paus Pius XI en op 16 mei 1988 door aus Johannes Paulus II heiligverklaard tijdens zijn bezoek aan Asunción. Zijn feestdag is op 17 november.