Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ali B

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Ali Bouali (Zaanstad, 16 oktober 1981), beter bekend als Ali B, is een Nederlandse rapper en cabaretier van Marokkaanse afkomst en woonachtig in Almere. Hij is ook werkzaam als televisiepresentator, stand-upcomedian en beheert samen met zijn vrouw het managementkantoor SPEC. Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw kende Ali B een grote populariteit met zijn hits "Rampeneren", "Leipe mocro flavour", "Ik ben je zat" en zijn bijdrage op "Wat zou je doen?" van Marco Borsato. De rapper werd onder meer onderscheiden met een TMF Award in 2005 en 2006. Gedurende zijn carrière werkt(e) hij onder meer met Akon, Yes-R, Ziggi, The Opposites, The Partysquad en Fresku en Lijpe.

Biografie

Hij bracht zijn eerste jaren door in Zaanstad, maar op tweejarige leeftijd verhuisde Ali B naar De Pijp in Amsterdam en later naar Amsterdam-Oost, waar hij opgroeide.

In zijn jeugd was hij gok- en blowverslaafde en dealde drugs om aan geld te komen.[1] Hoewel een deel van zijn familie in Amsterdam bleef wonen, vertrok Ali op veertienjarige leeftijd met zijn moeder naar Almere. In Almere stopte Ali met drugs en zocht hij zijn heil in de islam en het rappen.[2]

Hij noemde zich Ali B omdat de media op die manier criminelen weergeven in het nieuws. In Almere gaf Ali B zijn eerste optreden en won hij de Poetry Slam in 2000/2001.

Ali B speelt de rol van de doorgewinterde gangster Hassan Kamikaze in de Belgische misdaadfilm Patser, die vanaf 1 februari 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien is.[3]

Opkomst

Vanaf 2000 deed Ali B mee aan meerdere talentenjachten zoals Wanted, en stond hij in december 2002 ook in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie r&b/hiphop, waar hij verloor van zangeres Corey. Toch was zijn deelname niet onopgemerkt gebleven, en hij kreeg twee maanden na de finale een contract bij Warner Music. Daar bracht hij de single "Waar gaat dit heen?" uit, die op muziekzender The Box op een moment zelfs tweede stond in de charts. Ook zijn volgende clip "Leven van de straat", werd veel aangevraagd op de muziekzender. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam dan toch met zijn single "Ik ben je zat" waarmee hij samen met Brace de derde plaats van de top40 haalde. Door zijn energieke, entertainende en soms een beetje brutale live-performance, kreeg Ali zeer snel naamsbekendheid, en werd hij graag gezien in (discussie)programma's op radio en televisie.

Optredens

Voor War Child trad hij in 2004 samen op met Marco Borsato tijdens de concerten van Borsato in De Kuip, deze samenwerking leidde tot de single Wat zou je doen. De single kwam in september direct binnen op de eerste plaats van de hitparade.

Hij wisselde grote optredens af met kleine. Zo stond hij op 1 september 2004 nog in het voorprogramma van de Amerikaanse rappers 50 Cent en G-Unit in Ahoy' en op 18 september op Herfstpop in Rijswijk. In 2004 won hij de popprijs 2004. De jury stelde "gewoon niet om hem heen te kunnen". Ze vermeldde als bijzonderheid dat Ali B bewees dat "je geen platenmaatschappij nodig hebt." Ali B werd vanaf december 2004 de nieuwe ambassadeur voor de Stichting Bomen Over Leven.

Voor de platentiendaagse in 2005 nam Ali B een cover op van het nummer "Zeven Dagen Lang" van bots. Verder was 2005 een druk jaar voor Ali B, hij maakte een zevendelige televisieserie "Rap Around The World", waarbij hij ontwikkelingslanden bezoekt en laat zien in welke situatie de jongeren daar (over)leven. Daarnaast leende Ali B zijn stem uit voor de Nederlandse versie van de animatiefilm Robots, startte hij samen met zijn neef Yes-R zijn eigen radioprogramma op de radiozender Juize FM, en bezocht hij het Dr. Leo Kannerhuis (centrum voor autisme) in Oosterbeek. Hier gaf hij een optreden en kreeg een rondleiding. In 2005 won Ali B ook diverse prijzen, zo won hij een TMF Award in de categorie 'Beste Nieuwe Artiest Nationaal' en twee MOBO Awards voor beste clip en beste nationale single. Ook kreeg de rapper een wassenbeeld bij Madame Tussaud.

In 2006 nam de Amerikaanse rapper Akon samen met Ali B en Yes-R de Nederlandse versie van de single "Ghetto" op. Tevens bracht Ali B het nummer "Wij houden van Oranje", de voetbalhit van André Hazes uit 1988 (waarbij Ali B wat raps toevoegde), opnieuw uit. Ali B werd op 9 juni in het Land van Ooit geridderd tot Baron van Ooit en kreeg zijn eigen zetel aan de laan in het pretpark.

Andere hits volgden zoals Rampeneren (samen met Yes-R en Partysquad), Leipe Mocro Flavour (remix met Yes-R) en Zomervibe. Op 13 oktober wint Ali B zijn tweede TMF Award, ditmaal in de categorie 'Beste Urban Act'.

Eind 2006 stond Ali Bouali weer op het podium met Marco Borsato in diens concertenreeks Symphonica in Rosso. Naast zijn grote hit Wat zou je doen?, een duet met Marco, rapte Ali B samen met Yes-R op een speciale versie van Dromen zijn bedrog.

Op het einde van 2007 stond Ali B in het hof van Liempde. Daar gaf hij een huiskamerconcert weg voor het goede doel. Het uiteindelijk opgehaalde bedrag bedroeg meer dan 16 duizend euro.

Tv-programma's

In april en mei 2008 was Ali B. te zien op tv met zijn programma De Flat van Ali B. Van de show zijn in twee seizoenen 12 afleveringen gemaakt. In mei 2008 baarde Ali B opzien door als eerste letterlijk 101 "bars" (regels) te rappen tijdens de rap-uitzending van 101 Barz. In 2011 volgde de achtdelige serie Ali B op volle toeren en in 2014 werd hij presentator van de nieuwe TROS-programma's Ali B en de 40 wensen en Ali B en de muziekkaravaan. In 2017 deed hij mee aan het programma Jachtseizoen van StukTV.

Jan Smit-opstootje

In maart 2004 verscheen hij in een speciale vip-uitzending van het RTL 4-televisieprogramma De zwakste schakel. Hier ontstond al na de eerste ronde een klein opstootje met Jan Smit, toen Ali B Smit trachtte weg te stemmen door op zijn bordje "Jantje Shit" te schrijven. Ali B had namelijk ruzie gekregen met Smit en zijn manager.

Staphorst-incident

Op woensdag 27 december 2006 had Ali B een aantal zogenaamde Chinese rollen afgestoken op het marktplein te Staphorst om de lancering van het radiostation TMF Radio in te luiden. Staphorst was gekozen door TMF als saaiste gemeente van Nederland en daarom besloot men daar de lancering plaats te laten vinden. Plaatselijke media meldden dat er op dat moment een rouwstoet in de buurt zou zijn en deze bruut verstoord werd door het geratel van het vuurwerk. Ali B heeft later de moeder van de overleden jongen opgebeld en hij kon achterhalen dat de rouwstoet op het moment van afsteken van het vuurwerk niet eens in de buurt van Staphorst was, maar in Meppel. Vanwege het feit dat de gemeente geen vergunning voor het vuurwerk had verleend, werd Ali B vervolgd wegens te vroeg afsteken van vuurwerk. Ali B heeft later Staphorst aangeklaagd wegens smaad. Dit is met een sisser afgelopen; de gemeente Staphorst en Ali B hebben het bijgelegd en er is van vervolging afgezien.

Criminele connecties

In 2008 verscheen de videoclip Baas van Ali B met rapper Sjaak. Een duistere clip met shots van een wild feest. Opmerkelijk is dat de veroordeelde bankovervaller en in 2012 geliquideerde Redouan Boutaka[4] en de geliquideerde drugs crimineel Najib 'Ziggy' Himmich in de clip te zien zijn. Zij fungeren beide in maatpak met een bloesje en stropdas ‘what the fuck’ roepend met een middelvinger in de lucht. Waarbij ze indringend in de camera kijken.[5] Redouan Boutaka en Najib Himmich zijn allebij geassocieerd met topcrimineel Gwenette Martha.[6][7]

In het TV-programma 24 uur met Theo Maassen vertelde Ali over zijn drugs verleden en dat de hoofdpersonen van de mocro-maffia en het Amsterdamse liquidatieproces zijn jeugdvrienden waren.[8]

2011-heden

In het begin van 2011 startte zijn televisieprogramma Ali B op volle toeren waarin hij met een bevriende rapper in elke aflevering naar een artiest van vroeger gaat. Hij bracht ook een theatershow uit, genaamd Ali B geeft antwoord en kondigde een gelijknamig album aan. Als voorproefje heeft Ali het nummer Verslaafd met Fresku en Winne uitgebracht als gratis download.

Yes-R en Darryl brachten een nieuw album uit onder zijn platenmaatschappij. Hij maakte bekend dat zijn oude vriend Brace na een moeilijke periode een platencontract had getekend bij SPEC entertainment. In 2013 werd bekendgemaakt dat Ali B het nieuwe jurylid zou worden van The voice of Holland.

In 2016 trad hij op tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel, waar hij het door hem geschreven bevrijdingslied Nieuwe held zong.

In 2017 werd Ali B. uitgeroepen tot de meest irritante Bekende Nederlander in een reclamespot. Hij won de Loden Leeuw voor de hoofdrol in een commercial van uitvaartbedrijf Yarden (bedrijf).

Persoonlijk leven

Ali B huwde in 2006 zijn manager met wie hij twee zoons heeft, geboren in 2009 en 2011. Ook is Ali B de zaakwaarnemer en zwager van de profvoetballer Abel Tamata.[9]

Wedstrijden, prijzen en nominaties

Jaar Prijs Categorie Muziek
2000 Poetry Slam
2004 Essent Awards
2004 Megaward
2004 Zilveren Harp
2004 Dutch Urban Award
2004 Mobo Award Beste Nederlandse Urban act
2004 Popprijs
2005 Mobo Award
2005 Kids Choice Award Beste Kaaskop
2005 TMF Award Beste Nieuwkomer
2005 Nightlife Award
2006 TMF Awards Beste Urban Act
2007 3FM Awards Beste Artiest R&B/HipHop
2012 Gouden Televizier-Ring Beste tv-programma voor Ali B op volle toeren (niet gewonnen)
2012 Zilveren Televizier-Ster Man Beste mannelijke presentator
2017 Majoor Bosshardt Prijs 2016[10]

Discografie

Albums

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Ali B vertelt het leven van de straat 30-03-2004 28-08-2004 19 43
Petje af 07-10-2006 20-10-2006 42 9
Een klein beetje geluk 25-11-2016 03-12-2016 7 5*

Singles

Wanneer gaan we weer naar huis?||2015||||||-|| met Glen Faria /
Nr. 57 in de Single Top 100
Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Waar gaat dit heen? 2003 26-04-2003 tip19 - met Karima /
Nr. 57 in de Single Top 100
Ik ben je zat 2004 10-07-2004 3 20 met Brace /
Nr. 2 in de Single Top 100
Wat zou je doen 2004 25-09-2004 1(4wk) 18 met Marco Borsato /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Leipe mocro flavour 2005 02-04-2005 2 11 met Yes-R & Brace /
Nr. 2 in de Single Top 100
Hartendief 2005 27-08-2005 7 9 met Brace /
Nr. 5 in de Single Top 100
Wat zullen we drinken (7 dagen lang) 2005 - met Bots /
Nr. 98 in de Single Top 100
Het kind 2005 26-11-2005 38 2 met Brace & J-Rock /
Nr. 35 in de Single Top 100
Ghetto (remix) 2006 18-02-2006 3 13 met Akon en Yes-R /
Nr. 2 in de Single Top 100
Rampeneren 2006 06-05-2006 4 15 met Yes-R & The Partysquad /
Nr. 6 in de Single Top 100
Hard to get 2006 13-05-2006 tip4 - met Gio & The Partysquad & Ambush /
Nr. 41 in de Single Top 100
Wij houden van Oranje (2006) 2006 10-06-2006 2 5 met André Hazes /
Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Zomervibe 2006 12-08-2006 28 4 Nr. 50 in de Single Top 100
Till morning 2006 18-11-2006 38 2 met Ziggi /
Nr. 42 in de Single Top 100
De leipe Bauer flavour 2006 - met Frans Bauer & Lange Frans /
Nr. 14 in de Single Top 100
Dit gaat fout 2007 24-02-2007 20 6 met Gio /
Nr. 23 in de Single Top 100
Je weet zelluf 2007 - met The Opposites /
Nr. 59 in de Single Top 100
Groupie love 2007 10-11-2007 9 10 met Yes-R, Gio & Darryl /
Nr. 3 in de Single Top 100
Eeyeeyo 2008 07-06-2008 29 4 met Darryl, Soumia & Rio /
Nr. 10 in de Single Top 100
Baas 20-06-2008 - met Sjaak /
Nr. 19 in de Single Top 100
Me boy 10-12-2009 19-12-2009 tip11 - met Yes-R en Lange Frans
Troubadour 2011 2011 - met Keizer /
Nr. 50 in de Single Top 100
Rosamunde 2011 2011 26-02-2011 38 2 met Yes-R & Brownie Dutch /
Nr. 7 in de Single Top 100
Summertime 2011 11-06-2011 tip16 - met Brace & the Sleepless /
Nr. 20 in de Single Top 100
Koningslied 19-04-2013 27-04-2013 2 4 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100
Muziek 2013 26-10-2013 9 4 met Marco Borsato & Bag2Bank /
Nr. 1 in de Single Top 100
Terwijl jullie nog bij me zijn 2015 13-06-2015 32 3 met Ruben Annink /
Nr. 4 in de Single Top 100
Gekke kleine jongen 27-11-2015 - met Glen Faria
Nr. 20 in de Single Top 100
Een klein beetje geluk 22-01-2016 13-02-2016 tip14 - met Sevn Alias & Boef
Nr. 15 in de Single Top 100
Ik huil alleen bij jou 2016 02-04-2016 29 8 met Diggy Dex /
Nr. 76 in de Single Top 100
Let's go 2016 30-07-2016 16 12 met Brace & Kenny B /
Nr. 59 in de Single Top 100
Dat is money 2016 - met Ronnie Flex /
Nr. 80 in de Single Top 100
Douane 2016 - met Adje, Josylvio & Sevn Alias /
Nr. 88 in de Single Top 100
Waarheid op straat 2016 17-12-2016 tip15 - met Glen Faria
Glimp van de duivel 2017 25-02-2017 28 3 met Nielson /
Nr. 94 in de Single Top 100
Ik ga weg 2017 - met Boef /
Nr. 5 in de Single Top 100
Ego 2017 - met Mula B /
Nr. 77 in de Single Top 100
Money voor mij 2017 - met Kosso & Boef /
Nr. 74 in de Single Top 100
Voy a bailar 2017 12-08-2017 9 12 met Boef, Rolf Sanchez & Redone /
Nr. 17 in de Single Top 100
Obesitas 2017 - met Mula B & Dopebwoy /
Nr. 58 in de Single Top 100
Paranoia 2017 - met Glades, Mula B & Lijpe
Slow down 2018 10-02-2018 18 9 met Dimitri Vegas & Like Mike, Quintino, Boef, Ronnie Flex & I Am Aisha /
Nr. 4 in de Single Top 100
Niet verwacht 2018 - met Lijpe & Ismo /
Nr. 70 in de Single Top 100
Bentayga 2018 12-05-2018 tip5*
Single(s) met hitnoteringen in
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Koningslied 2013 11-05-2013 41 1 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging
Muziek 2013 26-10-2013 tip8 - met Marco Borsato & Bag2Bank /
Nr. 12 in de Radio 2 Top 30

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Wat zou je doen (met Marco Borsato) - - - - - - - 1025 699 1537 689 1175 1071 - 1572 1891 1303 1484 1878

Theatershows

 • 2004-2005: Ali B vertelt het leven van de straat
 • 2009-2010: Wie Ali zegt, moet B zeggen
 • 2011-2012: Ali B geeft antwoord
 • 2013-2015: Ali B beken(d)t
 • 2015-heden: Je suis Ali
 • 2018: Gabbers (met Roué Verveer, Martijn Koning en Najib Amhali)

Filmografie

Trivia

 • Op 19 september 2006 presenteerde Ali B het Groot Dictee der Nederlandse Straattaal, een dictee dat gebaseerd is op de mengtaal die jongeren van verschillende etnische en culturele achtergronden in het dagelijks leven spreken op straat. Het werd georganiseerd door BNN.
 • In november 2006 gaven Frans Bauer, Ali B en Lange Frans een single uit met de titel De leipe Bauer flavours, gemaakt voor de slachtoffers van landmijnen.
 • Op 11 oktober 2008 heeft Ali B, samen met Jack van Gelder, het muziekprogramma Kinderen voor Kinderen gepresenteerd. Het evenement werd op 8 november 2008 uitgezonden bij de VARA op Nederland 3.
 • Op 19 oktober 2012 heeft Ali B de Zilveren Televizier-Ster voor beste televisieman gewonnen op het Gouden Televizier-Ring Gala 2012. Zijn programma Ali B op volle toeren was ook genomineerd voor de Gouden Ring, maar die ging naar The voice of Holland.
 • Op 30 april 2013 bracht Ali B een Koningsrap ten gehore aan Koning Willem-Alexander en zijn gezin tijdens de Koningsvaart. Dit was ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander die eerder die dag was ingehuldigd.
 • Vanaf 2013 is Ali B coach bij The Voice of Holland.
 • Vanaf 2016 (seizoen 5) is Ali B coach bij The Voice Kids
 • In 2017 was Ali B. de laatste deelnemer van het 2e seizoen in programma Jachtseizoen van StukTV waarin hij niet is ontsnapt maar toch 4e is geworden.

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Lange Frans & Baas B (2005)
TMF Awards - Beste Nederlandse urban act:
Ali B (2006)
Opvolger:
The Partysquad (2007)