Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alfons Colle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alfons Colle (Gent, 13 maart 1882Sint-Denijs-Westrem, 11 februari 1968) was een Belgisch liberaal vakbondsleider.

Levensloop

Na de Eerste Wereldoorlog richtte Colle met enkele medestanders het Verbond der Liberale Vakbonden van Beide Vlaanderen op, waarvan hij de eerste secretaris werd. In 1929 werd hij directeur-generaal van de Nationale Centrale der Liberale Vakbonden van België, vanaf 1938 de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België, het ACLVB.

Als liberaal politicus zetelde hij van 1938 tot 1946 ook in de Gentse gemeenteraad.

Zijn zoon Armand Colle was eveneens voorzitter van het ACLVB, van 1959 tot 1989.

Literatuur

  • Bart D’HONDT, Van Andriesschool tot Zondernaamstraat. Gids door 150 jaar liberaal leven te Gent, Gent, Liberaal Archief / Snoeck, 2014, p. 158-160

Externe link

rel=nofollow