Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Alexandre del Valle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alexandre del Valle (Marseille, 6 september 1969) is een Franse politicoloog, journalist en essayist. De centrale thema's in zijn werk zijn islamisme, terrorisme en geopolitiek van de moslimwereld.[1]

Levensloop

Del Valle studeerde politieke wetenschappen en militaire geschiedenis aan de Universiteit van Montpellier 3 Paul-Valéry, aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen van Aix-en-Provence en aan het Instituut voor Politieke Studies in Milan.

Hij promoveerde aan aan de Universiteit Montpellier 3 Paul-Valéry met een proefschrift in het domein van de hedendaagse geschiedenis cum laude op "Het Westen en de tweede dekolonisatie: het islamisme en de nativism van de Koude Oorlog tot heden".[2]
Del Valle is hoogleraar geopolitieke en internationale betrekkingen aan de Business school van La Rochelle (Frankrijk).[3]

Essayist

Del Valle publiceerde zeven boeken over de islamisme, Turkije en het conflict in Syrië.[4]

In zijn boek "Islamisme en de Verenigde Staten", Del Valle stelt dat de "VS in hun beleid tav de islamwereld; gekozen hebben voor het obscurantisme en tegen de Europese beschaving met z'n gelaïciseerde regimes. De VS geven raad, steun en wapens in Algerije, Bosnië, Macedonië, Albanië, Pakistan, Afghanistan en Tsjetjenië aan bewegingen die onze cultuur en beschaving vijandig gezind zijn"[5].

De voornaamste these van Del Valle is dat "de VS betrokken zijn in een tegen-natuurlijke ondersteuning van islam-integrisme, met de bedoeling elke potentiële groeiende machtsbasis te onderdrukken (Rusland, Europa, India en China)"[6].

Sins 9/11, hij heeft nationale bekendheid gekregen door publicaties, lezingen en interviews [7]. Alexandre del Valle is trouwens een veel gevraagd spreker op de Franse televisie en radio. Hij is de mening toegedaan dat "de Europese naties het ontstaan van een geopolitieke islamistische ruimte als een groot gevaar moeten zien”.[8]

In zijn boek "Verdi, Rossi, Neri. La convergenza degli estremismi antioccidentali: islamismo, comunismo, neonazismo"[9], Del Valle stelt dat "twee totalitarismen, namelijk extreem rechts (bruin: nazisme/fascisme) en extreem links (rood: communisme) beiden hun verwantschap hebben ontdekt met groen, met de islamisme dus... Het groene totalitarisme van de islamisme heeft veel aantrekkelijks voor de aanhangers van die twee andere totalitarismen, het bruine en het rode: tegen de christelijke traditie, tegen Amerika en Israël, tegen Joden, tegen het Westen tout court en dus tegen het kapitalisme en imperialisme, tegen globalisering".[10]

Publicaties

  • La Maronité politique, Le système confessionnel libanais et la guerre civile, IEP d'Aix-en-Provence, 1992 (mémoire).
  • Statut légal des minorités religieuses en terres d'Islam, Faculté de droit d'Aix-en-Provence, 1993 (mémoire).
  • La Théorie des élites, Faculté de Sciences politiques de Milan, 1993 (mémoire de DEA en histoire des doctrines politiques et des institutions politiques).
  • Islamisme et États-Unis, une alliance contre l'Europe, L'Âge d'Homme, 1997, Lausanne/Paris (ISBN 2-8251-1060-4). versions en italien et serbo-croate.
  • Une idée certaine de la France (ouvr coll), Sous la direction d'Alain Griotteray, 1999, France-Empire, 1998.
  • Guerres contre l'Europe : Bosnie, Kosovo, Tchétchénie, Les Syrtes, 2001 (ISBN 2-84545-045-1). (versions en espagnol, brésilien, portugais, italien et serbo-croate).
  • Quel avenir pour les Balkans après la guerre du Kosovo, Paneuropa/L'Age d'Homme, 2000.
  • Le Totalitarisme islamiste à l'assaut des démocraties, Les Syrtes, Paris, 2002.
  • La Turquie dans l'Europe : un cheval de Troie islamiste ?, Les Syrtes, 2004 (ISBN 2-84545-093-1).
  • Le Dilemme turc, ou les vrais enjeux de la candidature d'Ankara avec Emmanuel Razavi, Les Syrtes (ISBN 2-84545-116-4).
  • Frères musulmans. Dans l'ombre d'Al Qaeda, Jean-Cyrille Godefroy, 2005 (ISBN 2-86553-179-1), préface d'Emmanuel Razavi.
  • Perché la Turchia non può entrare nell'Unione europea, Guerini ed Associati, Milan, 2009 (préface de Roberto de Mattei).
  • I Rossi, Neri, Verdi: la convergenza degli Estremi opposti, Lindau, 2009, Turin (préface Magdi Allam).
  • Pourquoi on tue des chrétiens dans le monde aujourd'hui ? : La nouvelle christianophobie, Maxima Laurent du Mesnil 2011 (préface Denis Tillinac)
  • Le complexe occidental : Petit traité de déculpabilisation, L'artilleur/Toucan Essais, Paris, 2014.
  • Le Chaos syrien, printemps arabes et minorités face à l'islamisme, Dhow, Paris, 2014 (Préface de Renaud Girard)

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Biographie d'Alexandre del Valle http://alexandredelvalle.com/biographie.php?lire=bio
  2. º Laboratoire CRISES, Université Monpellier 3 http://crises.upv.univ-montp3.fr/manifestations-2014/soutenances-de-these/theses-soutenues-en-2015/
  3. º ESC La Rochelle http://www.esc-larochelle.fr/landingPage-Carrousel/ALEXANDRE-DEL-VALLE
  4. º Atlantico.fr http://www.atlantico.fr/fiche/alexandre-del-valle-1501260
  5. º Politics.be, 25.12.2003 http://forum.politics.be/showthread.php?t=7773
  6. º Politics.be, 25.12.2003 http://forum.politics.be/showthread.php?t=7773
  7. º Alexandre del Valle, fiche d'auteur sur Atlantico.fr, http://www.atlantico.fr/fiche/alexandre-del-valle-1501260
  8. º Sami Zemni, Politieke islam, 9/11 en jihad, Acco, Leuven, 2006, p. 21
  9. º Edizione Lindau http://www.lindau.it/Libri/Verdi-Rossi-Neri
  10. º Alexandre del Valle, Rouges-bruns-verts, l'étrange alliance, Politique Internationale, n°102, hiver 2004 http://www.politiqueinternationale.com/revue/article.php?id_revue=24&id=522&content=synopsis
rel=nofollow
Q2834220 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)
rel=nofollow
rel=nofollow