Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Albert Carnoy

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Albert Joseph Carnoy (Leuven, 7 november 1878 - ?, 12 januari 1961) was een Belgisch politicus voor de Katholieke Partij.

Carnoy was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven in de filologie. Hij was lid van K.A.V. Lovania Leuven, een studentenvereniging die behoorde tot het Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen.

Carnoy werd senator in het arrondissement Brussel voor de Katholieke Partij en was minister van binnenlandse zaken en volksgezondheid van 1927 tot 1929. In 1935, werd hij het slachtoffer van beschuldigingen van Rex over politiek-financiële collusie en trok zich terug uit de politiek.

Carnoy was een belangrijk etymoloog. Hij publiceerde de volgende werken over dit onderwerp:

  • Origine des noms de lieux des environs de Bruxelles, Bieleveld, Brussel, 1926
  • Dictionnaire étymologique du nom des communes de Belgique y compris l'étymologie des principaux noms de hameaux et de rivières, Editions Universitaires, Leuven, 1939-1940
  • Origines des noms des communes de Belgique, y compris les noms des rivières et principaux hameaux, Universitas, Leuven, 1948-1949
  • Origines des noms de famille en Belgique, Universitas, Leuven, 1953
Voorganger:
Maurice Vauthier
Minister van Binnenlandse Zaken
1927-1929
Opvolger:
Henri Baels